OBROVSKÁ SKAZA v Banskej Štiavnici! Heger sľubuje pomoc (GALÉRIA+VIDEO)
18 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V Banskej Štiavnici budú aj počas noci pokračovať hasiace práce a monitorovanie situácie spojenej s rozsiahlym požiarom v historickom centre mesta. Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Poverený premiér Eduard Heger sľubuje pomoc.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Heger: K tejto udalosti zasadne separátne vláda

"Dopoludnia vypukol v centre Banskej Štiavnice požiar, ktorý sa rozšíril na niekoľko historických budov. Na mieste zasahovalo 70 profesionálnych hasičov, polícia a 80 vojakov. Chcem sa im za ich rýchly zásah a nasadenie poďakovať," uviedol na sociálnej sieti Eduard Heger.

Rovnako jeho vďaka patrí aj všetkým dobrovoľným hasičom a ľuďom, ktorí prišli na miesto pomáhať. "Aj vďaka vám sa zachránilo nesmierne množstvo cenností," dodal.

Banská Štiavnica patrí medzi naše kultúrne klenoty a je zapísaná na Zozname kultúrnych pamiatok UNESCO. Každoročne mesto navštívia desaťtisíce domácich aj zahraničných turistov.

"Spravíme všetko pre to, aby sme mestu pomohli. V blízkom čase k tejto udalosti zasadne separátne vláda, aby sme vyčlenili zdroje na obnovenie našich kultúrnych pamiatok a dedičstva," uzavrel poverený premiér Heger.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Popoludní sa požiar podarilo zastabilizovať, hasiči predpokladajú likvidáciu lokálnych ohnísk minimálne do nedeľných ranných hodín.

Požiar v Banskej Štiavnici, TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: FB/Eduard Heger
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: FB/Eduard Heger
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: FB/Eduard Heger
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: FB/Eduard Heger
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: TASR
Požiar v Banskej Štiavnici, foto: FB/Eduard Heger

Sedem budov poškodených, no požiar sa podarilo zastabilizovať
Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať. Horí ešte v strešnom priestore geologického múzea. Hasiči robia kroky, aby zabránili jeho šíreniu. Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik