Matúš Šutaj Eštok zhrnul konanie Hegera a Naďa v súvislosti s MiG 29
15 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Aby bolo jasné, že kompetentní pri odoslaní migov vedia čo robia, poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD) zhrnul v niekoľkých bodoch konanie Hegera a Naďa, z ktorých podľa Šutaja Eštoka jednoznačne vyplýva, že MiG-y treba odoslať za každú cenu.

"Aby bolo jasné, že kompetentní pri odoslaní migov vedia čo robia," píše na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok.

9.2.2023 - odvolaný premiér Heger sľúbil Zelenskému dodanie Slovenských migov na Ukrajinu

11.2.2023 - prezidentka si nie je istá, či vláda môže o migoch rozhodnúť a ponecháva túto otázku na vládu a ústavných právnikov

11.2.2023 - Heger s Naďom presviedčajú verejnosť, že odvolaná vláda môže rozhodnúť o migoch

13.2.2023 - odvolaný premiér Heger čaká za analýzou, či migy ktoré už Ukrajine sľúbil môže poslať na Ukrajinu

14.2.2023 - Naď tvrdí, že o dodávke migov môže rozhodnúť odvolaná vláda, ale sľúbil, že rokovať o tom bude aj NRSR

8.3.2023 - Naď sa dohodol s Poľským ministrom obrany na odoslaní migov, hoci nevie kedy, ako a či vôbec o tejto otázke môže rozhodnúť

9.3.2023 - Naď pripustil zmenu Ústavy v NRSR, aby odvolaná vláda dostala na rozhodnutie o migoch mandát

9.3.2023 - prezidentka hovorí, že o migoch má rozhodnút NRSR, keďže vláde vyslovila nedôveru

9.3.2023 - Matovič tvrdí, že o migoch má rozhodnúť prezidentka ako vrchný veliteľ ozbrojených síl

14.3.2023 - o tom, že o migoch rozhodne vláda bez mandátu sa nezhodli ústavní právnici, ale koaličná rada, ktorá už neexistuje a navyše bez Matoviča, ktorý je proti.

"Proste jasné a zrozumiteľné všetkým ľuďom na Slovensku," skonštatoval Šutaj Eštok.

Medzitým sa udiali ďalšie veci

O odovzdaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine dočasne poverená vláda zatiaľ nerozhodla. V stredu o téme iba neformálne diskutovala. Po rokovaní o tom informoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti zverejnili, poslanci SaS na výbore hlasovali ZA poskytnutie MiG-ov, Ukrajine.

"Bod darovanie migov dnes nebol vôbec zaradený na vládu, vôbec sa o tom oficiálne nerokovalo," zdôraznil Naď. "Ešte čakáme nejaké ďalšie vstupy od zahraničných partnerov," dodal s tým, že naďalej prebiehajú medzinárodné rokovania.

Ako načrtol, kabinet oboznámil s ponukou, ktorú dostalo Slovensko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko hovoril o technických aspektoch.

Všetci zúčastnení ministri sa podľa šéfa rezortu zhodli, akým spôsobom rozhodnúť o odovzdaní stíhačiek. "Z hľadiska právneho máme úplne jasno, ako to ideme urobiť," uviedol.

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely. Potvrdil aj zámer odovzdať stíhačky spoločne s Poľskom, naďalej sa o tom rokuje.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec zopakoval, že je za darovanie stíhačiek Ukrajine legitímnym spôsobom v súlade s ústavou. Upozornil, že ešte prebiehajú rokovania o celej záležitosti. Právnu analýzu, ktorá autorizuje možnosť dočasne poverenej vlády rozhodnúť o darovaní stíhačiek, ešte nemal k dispozícii.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že poskytnúť migy za podmienok, o ktorých hovorí Naď, je pre Slovensko výhodné.

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik