AKTUÁLNE SÚ NA SLOVENSKU VYHLÁSENÉ 2 MIMORIADNE SITUÁCIE
10 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Hystéria okolo Covid-u pominula príchodom vojny, ale na Slovensku stále platia 2 mimoriadne situácie, ktoré zrejme nebudú zrušené ani v blízkej budúcnosti.

Prvá mimoriadna situáca bola vyhlásená od 12.marca 2020 z dôvodu ohrozenia verejného zdravia II. stupňa v dôsledku pandémie infekčného ochorenia COVID-19.

Druhá mimoriadna situácia bola vyhlásená pre vojnu na Ukrajine od 26. februára 2022. 

“V prípade mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 je predloženie návrhu na Ústredný krízový štáb na prípadné odvolanie tohto stavu v kompetenciách Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR,” uviedol Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra pre portál bratislava.zoznam.sk.

Informovali tiež, že na odbornej úrovni prebiehajú rokovania o jej  prípadnom zrušení. 

Čo všetko je počas vyhlásenia mimoriadnej situácie obmedzené alebo zakázané

Podľa portálu 4justice.sk je v zákone o civilnej ochrane obyvateľstva, mimoriadna situácia definovaná ako obdobie ohrozenia alebo obdobie pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti na život, zdravie alebo majetok, ktorá je vyhlásená podľa zákona.

Mimoriadnou udalosťou sa okrem iného rozumie aj ohrozenie verejného zdravia II. stupňa

“Ohrozenie verejného zdravia II. stupňa nastáva, ak je potrebné prijať opatrenia podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva pri výskyte prenosného ochorenia, podozrení na prenosné ochorenia alebo podozrení na úmrtie na prenosné ochorenie nad predpokladanú úroveň,” zdôrazňuje 4.justice.sk. 

“Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie sú osoby povinné primerane svojmu veku a zdravotnému stavu spolupracovať v súčinnosti s inými osobami v civilnej ochrane a možno im v záujme ochrany života, zdravia a majetku uložiť obmedzenia a vyžadovať poskytnutie vecných prostriedkov potrebných na civilnú ochranu. Zároveň je každá fyzická osoba povinná zúčastniť sa na civilnej ochrane osobnými úkonmi. Za osobné úkony sa považuje akákoľvek fyzická alebo duševná činnosť, ktorá sa vyžaduje v záujme ochrany života, zdravia a majetku v čase mimoriadnej udalosti,” doplnilo 4justice.sk. 

Rezort vnútra uviedol, že: 

“Právnickej osobe, fyzickej osobe – podnikateľovi alebo fyzickej osobe možno pri vyhlásenej mimoriadnej situácie uložiť písomným príkazom povinnosť poskytnúť vecné plnenie na zvládnutie úloh pri mimoriadnej udalosti. Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie je stále platné nariadenie vlády o niektorých opatreniach hospodárskej mobilizácie.” 

“Zároveň je tiež možné využívať núdzové zásobovanie a núdzové ubytovanie alebo použitie základných zložiek integrovaného záchranného systému a ostatných zložiek integrovaného záchranného systému,” dodali.

Povinnosti fyzických osôb, ktoré platia v prípade mimoriadnej situácie
  • dodržiavať pokyny okresných úradov, obcí, ako aj iných právnických osôb a fyzických osôb uvedených v zákone o civilnej ochrane obyvateľstva, 
  • riadiť sa ich pokynmi na ukrytie a evakuáciu
  • vykonávať opatrenia na ochranu potravín, vody, zvierat a krmív, ktoré vlastnia, alebo sú im zverené
  • plniť úlohy v jednotkách a zariadeniach civilnej ochrany podľa určenia a zaradenia a na plnenie úloh sa vopred pripraviť
  • vykonávať časovo obmedzené práce pre civilnú ochranu súvisiace s bezprostrednou ochranou života, zdravia a majetku, 
  • poskytnúť vecné prostriedky, ktoré vlastnia alebo užívajú, 
  • poskytnúť potrebné priestory a prostriedky na núdzové ubytovanie osobám postihnutým mimoriadnou udalosťou, ako aj osobám, ktoré vykonávajú záchranné práce. 

“Nedodržanie vyššie uvedeného, neuposlúchnutie varovných signálov, pokynov a výziev vlády, ministerstiev, ostatných ústredných orgánov štátnej správy, iných ústredných štátnych orgánov, okresných úradov, obcí, právnických osôb a fyzických osôb, ktoré vyhlasujú a vydávajú v súvislosti s plnením úloh podľa tohto zákona, a ďalších povinností ustanovených zákonom o civilnej ochrane obyvateľstva je priestupkom, za ktorý môže byť uložená sankcia,” konštatuje 4.justice.sk.   

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik