Zrkadlo vo výťahu nie je len na pekné selfie fotky (FOTO)
07 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Zamysleli ste sa nad tým, prečo sú vo výťahoch zrkadlá? Možno ani nie, veď je to už viac-menej samozrejmosť aj u nás, hoci v starších výťahoch ešte nainštalované nie sú. Možno budete prekvapení, no ich úlohou nie je len šanca urobiť si peknú fotku alebo upraviť vizáž.

Dôvodov na umiestnenie zrkadiel do výťahov je hneď niekoľko a vôbec nie sú také banálne, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Potlačenie nudy vás možno neprekvapí, vedeli ste však, že zrkadlo vo výťahu môže mať aj bezpečnostnú úlohu. Také zrkadlo vie oceniť aj vozíčkar. Zrkadlo je navyše aj dizajnový prvok. V minulosti si benátski majstri strážili tajomstvo ich výroby a benátske zrkadlá sú dodnes zberateľským artiklom.

Proti nude

Zvlášť vo vyšších budovách, kde cesta výťahom predsa len chvíľu trvá, je zrkadlo účinný prostriedok proti nude – pohľad doň skráti otravné čakanie na vaše poschodie. Namiesto toho, aby ste v duchu hundrali na to, koľko poschodí je ešte pred vami, si obzeráte odrazy spolucestujúcich.

Facebook / David Marenčák | V starých výťahoch ešte zrkadlá nenájdete

Poznajú to hlavne ženy

Počas takej cesty vo výťahu určite nájdete prameň vlasov, ktorý si žiada rýchlu úpravu, vidíte, že aj šál na krku treba upraviť inak... v zrkadle skrátka objavíte nejakú tú drobnosť, ktorú kým sa veziete, stihnete aj upraviť.

Netflix ruší seriály. Ľudia nechcú LGBT+ propagandu
Seriálová platforma Netflix zažila svoj „zlatý vek“ počas lockdownov a rôznych pandemických opatrení po celom svete. Ľudia sa však potrebovali zabávať a tak si za túto formu zábavy mnohí zaplatili. Mnohým sa zapáčila natoľko, že seriály sledovali... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Vaša bezpečnosť

Keby ste sa veľmi zamysleli, určite si spomeniete na nejaký horor, ktorý sa odohráva vo výťahu. Nie je to samozrejme štandardná situácia, no vďaka odrazu v zrkadle „máte pod kontrolou“ aj viacerých cestujúcich a ich prípadnú aktivitu. Zrkadlá tak zabraňujú nie len drobným vreckovým krádežiam, ale aj vandalizmu.

To má na svedomí fakt, že ľudia nebudú riskovať, že ich pri prípadnom vandalizme niekto môže vidieť. Navyše zrkadlo je ťažšie poškodiť, ako štandardné steny výťahu.

Vďační sú aj vozíčkari

Pre človeka na vozíku je ľahšie do výťahu nacúvať. Zrkadlo mu preto umožňuje pohodlnejšie vstúpiť do výťahu, alebo vystúpiť z neho.

Dizajnový prvok

Nie malú úlohu hrá aj to, ako sa v budove cítite, ako sa vám páči. Váš dobrý dojem z nej môžu umocniť práve zrkadlá ako dizajnový prvok vo výťahoch.

Čo (ne)viete o očiach (GALÉRIA)
Je v plnej permanencii len čo sa zobudíme, až po moment, kedy zaľahneme. A tak ho berieme, ako samozrejmosť. Oko. Jeden z najzložitejších orgánov v ľudskom tele. Poďme sa s ním bližšie zoznámiť. Prinášame pár zaujímavostí, ktoré ste možno o... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Nie je to žiaden moderný vynález

Zrkadlá ako také používali už v starom Egypte, ale aj Číne. Za veľmi praktické sa však nepovažovali. Zrkadlá, ako ich poznáme dnes, sa objavili v roku 1279 v Benátkach a tamojší majstri si tajomstvo ich výroby strážili až do približne 18. storočia. Benátske zrkadlá sú zberateľmi starožitností vyhľadávané dodnes.

Spočiatku sa zrkadlá vyrátali nanesením tenkej vrstvy zmesi ortuti a cínu. Tieto zdraviu škodlivé prvky sa postupne nahradili nezávadnými a výroba sa stále zdokonaľuje.

Facebook / Ludovit Luigi Hodek | Benátske zrkadlá sú dnes vzácnym zberateľským artiklom

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik