Lekár Visolajský: Minister si mal stanoviť podmienky
03 | 03 | 2023 I Eka Balašková

V stredu (1.3.) Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) po rokovaní vlády oznámil, že končí vo funkcii ministra zdravotníctva. Deň na to prezidentka Zuzana Čaputová jeho rezignáciu prijala. Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský na margo Lengvarského pôsobenia vo funkcii konštatuje: „Sumárne sa však úpadku slovenského zdravotníctva zabrániť, žiaľ, nepodarilo ani tomuto ministrovi.“

Visolajský na sociálnej sieti píše o zlyhaniach, no uznáva aj jeho prínos počas rokovaní o výpovediach lekárov. Po špekuláciách, kto „zasadne“ do ministerského kresla sa naplnil odhad jedného z politológov a prezidentka poverí vedením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zastupujúceho premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Vedel, do čoho ide

Visolajský uznáva, že MZ SR je v súčasnosti najslabšie fungujúci rezort, ktorého kolaps je čoraz viditeľnejší. Upozornil však, že Vladimír Lengvarský vedel, do čoho ide a preto si mal vo vláde dopredu stanoviť podmienky, za akých je ochotný vykonávať túto funkciu. „Ak tak nespravil, ťažko je potom za to fungovanie viniť iných,“ myslí si Visolajský.

Rekapituluje zlyhania

Plán obnovy nemocníc, ktorého čerpanie bolo zúžené len na nemocnice I. a II. typu je tým, čo Visolajský vyčíta ministrovi asi najviac.  

„Väčšinou štátne fakultné nemocnice nielenže nemohli využiť historickú šancu  na rekonštrukciu svojich priestorov, ale takéto rozhodnutie je v príkrom rozpore aj s ústrednou myšlienkou ministerskej optimalizácie siete nemocníc. Tá totiž plánuje centralizáciu ťažších pacientov hlavne do fakultných nemocníc, ale tie stále nemajú prostriedky, aby si svoje budovy a oddelenia pripravili na takúto úlohu,“ vysvetľuje Visolajský, kde vidí problém.

Predseda LOZ tiež upozorňuje na nemocnicu Rázsochy, ktorej „nekonečná“ realizácia nahráva konkurenčnému projektu.

„Verejné vyjadrenia pána ministra Lengvarského, že by bolo dobré presúvať personál zo štátnej  Univerzitnej nemocnice Bratislava do Borov je len ťažko pochopiteľné a myslím, že v celej Európe nemá obdobu,“myslí si Visolajský. Ten pripomína aj sporné oddlžovanie nemocníc, kde bolo zahrnuté aj pracovisko s dlhom voči firme s rovnakým majiteľom.

K čomu Lengvarský dopomohol

„Pri výpočte úspechov pána ministra, uznávam, že sa mu darilo vytvárať pozitívny mediálny obraz. A treba priznať, že dokázal racionálne zhodnotiť krízovú situáciu a posledné týždne lekárskych výpovedí pán minister Lengvarský významne prispel k dohode s lekármi a vládou a k ukončeniu tejto krízy,“píše Visolajský, no upozorňuje aj na to, že celá situácia s výpoveďami nemusela zájsť až tak ďaleko, keby minister konal včas.

„Kritika z úradu vlády aj od ďalších zainteresovaných je tu už dlho a pán minister mal dostatok času chyby a meškania napraviť alebo verejnosť informovať, čo tieto chyby, či meškania spôsobilo,“uzatvára Visolajský.

Prezidentka poverí vedením rezortu zdravotníctva E. Hegera
Multitalentovaný Heger dostane ďalšiu funkciu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). K odobratiu poverenia Vladimírovi Lengvarskému má prísť v piatok (3. 3.). Hlava... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Závažný a citlivý rezort povedie Heger

"Znamená to, že pán premiér bude mať plnú zodpovednosť za riešenie plánu obnovy, ale samozrejme za celý rezort spolu s odborným tímom a plánom, ktorý mi dnes pomerne vyčerpávajúco predstavil," vyhlásila prezidentka Čaputová vo štvrtok po tom, ako sa stretla s Lengvarským a Hegerom. Pripomenula, že vzhľadom na vládnutie dočasne poverenej vlády nemôže vymenovať nového ministra, ale iba poveriť vedením rezortu niektorého z členov vlády. Heger je už poverený aj riadením rezortu financií.

Politológ to avizoval

Po stredajšom oznámení Lengvarského o tom, že sa mieni vzdať funkcie, sa vynorilo niekoľko tipov na jeho nástupcu. Špekulovalo sa o návrate Mareka Krajčího (OĽaNO) a v hre bola aj Andrea Kalavská. Ani jeden (Krajčí v Matovičovej, Kalavská v Pellegriniho) však z vlády neodchádzal s veľkými úspechmi.

„Preberie ju naoko, naozaj bude funkciu vykonávať štátny tajomník,” predpokladal politológ Jozef Lenč, ktorý od začiatku hovoril o tom, že to bolo skôr rozhodnutie odvolaného premiéra Hegera. Podľa Lenča je občanovi jedno, kto rezort vedie, hlavne vo vláde, ktorá nemá jeho dôveru.

Kto zasadne do horúceho kresla po Vladimírovi Lengvarskom?
V stredu po rokovaní vlády poverený minister zdravotníctva informoval, že je pripravený zo svojej funkcie odstúpiť. Vo štvrtok sa má stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá by jeho povinnosťami mala poveriť niekoho iného. Lengvarský už... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme