Kto zasadne do horúceho kresla po Vladimírovi Lengvarskom?
02 | 03 | 2023 I Eka Balašková

V stredu po rokovaní vlády poverený minister zdravotníctva informoval, že je pripravený zo svojej funkcie odstúpiť. Vo štvrtok sa má stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá by jeho povinnosťami mala poveriť niekoho iného.

Lengvarský už dlhšie čelí kritike nie len opozície, ale aj koaličných politikov, kvôli výstavbe nemocnice Rázsochy. Na odchod z ministerstva to vidia nie len politológovia. Otázkou ale je, kto ho vo funkcii nahradí. V hre sú tri mená, pričom rezort môže byť v konečnom dôsledku v rukách štátneho tajomníka.

Lengvarský končí

"Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a niektoré pochybnosti o výkone mojej práce, som oznámil pred chvíľou premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia," skonštatoval včera po rokovaní vlády odvolaný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), ktorý sa chystá viac k svojmu odchodu z funkcie povedať po návšteve u prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré sa bude konať dnes, 2. marca o 13:30.

Minister zdravotníctva Vladimír LENGVARSKÝ KONČÍ!
Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády. "Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Konečne, myslia si mnohí

„Projekt výstavby nemocnice Rázsochy je natoľko zbabraný, že je to na odchod ministra. Ak to takto vyhodnotil on sám, je to prejav vyššej politickej kultúry. A hoci to nie je typické pre slovenského politika, malo by to takto byť,”schvaľuje politológ Radoslav Štefančík. Jeho „kolega“ Lenč si nemyslí, že to bolo skôr rozhodnutie odvolaného premiéra Hegera. Podľa Lenča je občanovi jedno, kto rezort vedie, hlavne vo vláde, ktorá nemá jeho dôveru.

S politológom súhlasí aj predseda mimoparlamentného Hlasu-SD, Peter Pellegrini, ktorý predpokladá, že Lengvarský už dlhší čas nemal podporu ani Igora Matoviča, ani Eduarda Hegera (obaja OĽaNO) a toto gesto mal urobiť už skôr. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová si tiež myslí, že rozhodnutie odísť malo prísť od Lengvarského už dávno.

Kandidovať už nebude

O nedôvere strany, ktorá Lengvarského nominovala svedčí aj to, že nedostal ponuku kandidovať v nadchádzajúcich predčasných voľbách. Ako uviedol po rokovaní vlády 23. 2., figurovať nebude na žiadnej kandidátke.

V. Lengvarský nebude v nadchádzajúcich voľbách kandidovať
Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nebude v predčasných parlamentných voľbách kandidovať za žiadnu politickú stranu. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. Na kandidatúru podľa vlastných slov nedostal ani... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Tri alternatívy

Ministerstvo zdravotníctva však niekto viesť musí a tak sa v médiách objavili zatiaľ špekulácie, kto by mohol zasadnúť do v ostatných rokoch veľmi horúceho kresla ministra zdravotníctva.

Už v minulosti sa niekoľkokrát špekulovalo o jeho výmene a tiež o návrate Mareka Krajčího (OĽaNO) na tento post. Krajčí však neuspel v Matovičovej (OĽaNO) vláde a odstúpiť musel po tom, čo vtedajší premiér doviezol na Slovensko ruskú proticovidovú vakcinu Sputnik V.

V hre už bola aj Andrea Kalavská, ktorá však „zhorela“ s reformou nemocníc ešte vo vláde Petra Pellegriniho (aktuálne Hlas-SD).

Politológ Jozef Lenč si však myslí, že ministerstvo zdravotníctva formálne preberie poverený premiér Heger. „Preberie ju naoko, naozaj bude funkciu vykonávať štátny tajomník,”predpokladá Lenč.

Facebook | Vráti sa do kresla ministra zdravotníctva Marek Krajčí?

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Slovensko darovalo Kazachstanu viac ako pol milióna vakcín proti COVID-19
Slovensko darovalo Kazachstanu viac ako pol milióna vakcín proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ich celková hodnota je vyše 9,7 milióna eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik