NSS: Komunálne voľby v obci Haluzice sú neplatné
31 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Minuloročné októbrové komunálne voľby v obci Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR, podľa ktorého voličská základňa obce pre voľby do orgánov samosprávy obcí bola zostavená spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy obce. TASR o tom informoval hovorca NSS Michal Hajtol.

Volebnú žalobu podala neúspešná kandidátka na starostku obce a poslankyňu obecného zastupiteľstva a politická strana, za ktorú kandidovala. Žalobcovia namietali, že v krátkom čase pred voľbami sa v tejto obci prihlásil na trvalý pobyt väčší počet voličov.

"Od 29. apríla do 14. decembra 2022 sa v obci Haluzice na trvalý pobyt prihlásilo 23 osôb, z toho jedna osoba 1. augusta a ďalej spolu 22 osôb postupne v období desať dní až jeden deň pred voľbami (z toho dve osoby do objektu požiarnej zbrojnice)," uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Naď kritizuje blokovanie schôdze
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) kritizuje postup SaS, ktorá nepodporila program 81. schôdze Národnej rady (NR) SR. Upozornil, že parlament mal prerokovať dôležité dokumenty súvisiace s protivzdušnou obranou SR. Postoj... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Z 23 osôb sa 17 odhlásilo z trvalého pobytu v obci Haluzice od 31. októbra do 12. decembra 2022. Po odhlásení z trvalého pobytu v Haluziciach sa všetci prihlásili na tú istú adresu, na akej boli prihlásení pred svojím prihlásením sa na trvalý pobyt v Haluziciach. Tieto osoby nepristúpili k výmene občianskeho preukazu. "Po skontrolovaní volebnej dokumentácie bolo zistené, že všetkých týchto 17, respektíve 23 osôb sa na voľbách aj zúčastnilo," uvádza súd.

Dospel preto k záveru, že kritická skupina voličov, ktorá spôsobila nárast počtu voličov v Haluziciach o 38,33 percenta v období do desiatich dní pred voľbami, nemala zámer mať ani len formálne (evidenčné) väzby na Haluzice.

Voľby starostu obce vyhral Miloš Madila (Smer-SD), ktorý získal 43 platných hlasov. Jeho jediná protikandidátka Martina Jamborová (OKS) získala o 12 hlasov menej. Madila sa podľa vlastných slov k rozhodnutiu NSS SR vyjadrí až po tom, ako dostane oficiálne rozhodnutie.

Motristi aj chodci pozor! Polícia vo februári spúšťa dopravno-bezpečnostnú akciu Reflex
Polícia od stredy (1. 2.) spúšťa dopravno-bezpečnostnú akciu Reflex, ktorá potrvá celý február. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Policajti sa zamerajú na kontrolu dodržiavania ustanovených alebo... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!