HASIČI ŽALUJÚ ŠTÁT! CHCÚ SPRAVODLIVOSŤ! SÚDY IM DÁVAJÚ ZA PRAVDU! Mikulcov rezort stále mlčí!
25 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Hasiči žalujú štát! Tvrdia, Slovensko porušuje európsku smernicu! Obrátili sa na Európsku komisiu! Mikulcov rezort stále mlčí! Porušovanie európskej smernice vyšetruje aj Európska komisia! Hasiči chcú spravodlivosť! Súdy im dávajú za pravdu!

„Hasiči v Košiciach podali žaloby na Slovenskú republiku, ktorá nedodržiava smernicu Európskej únie číslo 88 z roku 2003. Tá hovorí, že celkový čas na pracovisku sa má rátať do fondu pracovného času. U hasičov to však nie je pravidlom,“ uviedol pre denník SME, predseda Odborového zväzu zmenových hasičov Košice a veliteľ čaty Kamil Ferko.

Pracujú v 24-hodinovej službe, ale zarátáva sa im iba 16 hodín. Majú odpracovaných 240 hodín, ale do fondu pracovného času sa im zarátáva iba 160 hodín. 80 hodín sa im vo fonde pracovného času nevykazuje a vyzerá to podľa neho tak, ako keby v práci neboli.

„Boli sme preto donútení podať žaloby, pretože sme sa nevedeli so zamestnávateľom ani s Prezídiom Hasičského a záchranného zboru SR dohodnúť na tom, že táto smernica na Slovensku musí platiť. Sme totiž členským štátom Európskej únie,“ vravia hasiči.

V rukách už majú takmer 40 právoplatných rozhodnutí a súdy na Slovensku im dávajú za pravdu. Prvostupňových rozhodnutí už majú vyše 200, ale štát napriek tomu rozhodnutie súdu nerešpektuje.

Všetko ide po starom a hasiši tak za 27 mesiacov odpracujú 2100 hodín navyše, čo im zamestnávateľ, ktorým je štát nezarátáva.

"Pritom práve 2 100 hodín činí jeden pracovný rok," píše SME.

"Pohotovosť je nariadená v čase nočnej služby od 22. do 6. hodiny. Ak nastane situácia, že hasiči majú výjazd k požiaru, pracovná pohotovosť je prerušená. Súd schválil hasičom, ktorí štát zažalovali, nemajetkovú ujmu s tým, že uznal, že sú porušené ich práva," dopĺňa SME.

ZMOS: Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky. Zástupcovia miest sa na tom v utorok dohodli na online rokovaní Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Hasiči tvrdia, že im nejde ani tak o peniaze, ale o spravodlivosť

“Tvrdia, že na problém s nezapočítavaním pohotovosti poukazujú dlhodobo a nerešpektovanie súdnych rozhodnutí považujú za pohŕdanie súdmi," píšu.

Na 12 hodinové služby je problém s počtom hasičov. Je ich málo. Európske kritériá totiž stanovujú, že na 1 000 obyvateľov by mal byť jeden zásahový hasič.

„Určite pripúšťame, že by hasičov bolo potrebných viac. To sa však týka celého Slovenska. Podľa nás sa to však dá vyriešiť tým, že sa budú noví príslušníci prijímať každý mesiac. Ak by sa s tým začalo pred rokmi, dnes by sme nedostatok hasičov nemali,“ povedal pre SME, Ferko.

"Hasiči napriek tomu, že mesačne pri napríklad 10 službách odpracujú 240 hodín, majú na konci mesiaca vo výkaze práce zápornú hodnotu odpracovaného času a ešte si musia prísť nadrobiť, tvrdí Ferko.

„Toto sa doma chlapom ťažko vysvetľuje. Ako povedať, že mi započítali len 160 hodín a musím ísť do práce odslúžiť si niekoľko ďalších. A stáva sa to každý mesiac.“

Kompetentní vedia, aký je problém, ale nekonajú

Hasiči sa už s problémom obrátili aj na Európsku komisiu.

„Ak sa týmto vyšetrovaním preukáže nesúlad medzi požiadavkami smernice Európskej únie a vnútroštátnymi právnymi predpismi, ktorými sa táto smernica vykonáva v členskom štáte, komisia môže použiť širokú škálu nástrojov na pomoc slovenským orgánom pri náprave možných porušení práva. Okrem iného môže proti členskému štátu začať postup v prípade nesplnenia povinnosti, ak to považuje za potrebné a vhodné,“ zdôraznil eurokomisár.

Nemecko súhlasilo s vyslaním tankov na Ukrajinu
Spiegel: Nemecký kancelár Scholz povolí poslať na Ukrajinu 10 tankov Leopard 2 Nemecký kancelár Olaf Scholz umožní Ukrajine vyslať 2 hlavné bojové tanky Leopard, hovoríme minimálne o jednej tankovej rote Leopard modifikácie 2A6, pozostávajúcej z... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Mikulcov rezort od 6. decembra analyzuje

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Prezídium Hasičského a záchranného zboru SR sa vyjadrili ešte 6. decembra. V januára je vyjadrenie rovnaké.

„Vzhľadom na skutočnosť, že v predmetnej veci spolupracujú viaceré útvary a sekcie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, je príprava stanoviska časovo a obsahovo náročná,“ znelo v decembrovej odpovedi Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

„Na základe rozhodnutia stanovisko pripravuje Ministerstvo vnútra SR,“ vyjadrili sa začiatkom januára.

„Rozmer, na ktorý poukazujete, je predmetom interných rokovaní a diskusie prihliadajúc aj na fakt potreby riešenia z legislatívnej stránky. Ku konkrétnym detailom sa vyjadríme po internej analýze problematiky,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra, Zuzana Eliášová.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik