Bekmatov nám dáva za príklad Francúzsko
23 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Nad francúzskou vládou sa sťahujú čierne chmáry. Búria sa proti nej (oficiálne) bývalé kolónie Francúzska, navyše však má problém aj s domácim obyvateľstvom, na čo upozorňuje predseda hnutia Socialisti.sk, Artur Bekmatov.

Nedávno vláda v Mali požiadala francúzskych vojakov, aby sa stiahli z ich územia. Premiestnili sa do Burkiny Faso, ktorá voči nim podnikla rovnaký krok, ako Mali. Bekmatov upozorňuje na situáciu priamo vo Francúzsku, kde vyšlo do ulíc cez milión nespokojných občanov.

"Ženú ich" z ďalšieho štátu

Burkina Faso požiadala Francúzsko, aby do mesiaca stiahlo svojich vojakov zo západoafrickej krajiny. Vyplýva to z diplomatického listu zaslaného do Paríža, ktorý v nedeľu získala agentúra AFP. Francúzsky prezident Emmanuel Macron predtým povedal, že Paríž čaká na vysvetlenie od Burkiny Faso. Táto krajina nasleduje príklad Mali, kde už dávnejšie prebiehajú protesty proti európskym okupantom.

Žiadna IZOLÁCIA Ruska SA NEKONÁ! Južná Afrika, Rusko a Čína plánujú spoločné manévre a Afrika sa búri proti Európe
Po cvičení v Bielorusku tu máme cvičenie oveľa podstatnejšie! Protieurópske sankcie, ktoré niekto úplne mylne nazýva sankciami protiruskými, boli a stále sú namierené predovšetkým na zničenie európskej prosperity! Pomýlený Brusel Nekoná sa nič z... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

"Poženú ich" aj vlastní?

Koncom uplynulého pracovného týždňa vyšlo do ulíc niečo cez milión ľudí, ktorí žiadali o ochranu pre fyzicky pracujúcich ľudí pred zvýšením veku odchodu do dôchodku a prezidenta Macrona obvinili, že svojou politikou "všetko ničí". K protestom, na ktoré dohliadalo zhruba desaťtisíc policajtov vyývali odborové zväzy, vrátane Všeobecnej konfederácie práce.

Okamžite do ulíc
"Presne toto mám na mysli, keď poukazujem na akcieschopnosť odborov a pracujúcich na Západe. Žiadne výstrážné štrajky pripnutím si stužky, žiadne výhovorky či kapitulantstvo frflaním, že to nebude mať zmysel. Naopak: idem-riešim," píše Bekmatov na sociálnej sieti. Upozorňuje na ochromenú dopravu, či znížené dodávky energií  a štrajky naprieč celým Francúzskom okamžite po oznámení zámeru zmeny dôchodkovej reformy.
A tým nekončia

"Ihneď po prvom štrajku bol ohlásený ďalší na 31. januára. Do ulíc vyšli všetky veľké odborové zväzy i politická opozícia. "Je to stávka, která nemá obdoby, která je opravdu generální, a celá země je paralyzována,“ napísal spravodaj ČT vo Francúzsku Jan Šmíd," cituje Bekmatov novinára a vysvetľuje, že organizátori štrajkov sa snažia o masívne celospoločenské protesty, namierené proti klesajúcej životnej úrovni.

Žiadna IZOLÁCIA Ruska SA NEKONÁ! Južná Afrika, Rusko a Čína plánujú spoločné manévre a Afrika sa búri proti Európe
Po cvičení v Bielorusku tu máme cvičenie oveľa podstatnejšie! Protieurópske sankcie, ktoré niekto úplne mylne nazýva sankciami protiruskými, boli a stále sú namierené predovšetkým na zničenie európskej prosperity! Pomýlený Brusel Nekoná sa nič z... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Reforma dôchodkov aj na Slovensku

"Teraz sa vráťme na Slovensko. Viete, že od januára platí nové nastavenie veku odchodu do dôchodku? Možno nie, lebo koncom októbra schválil parlament dôchodkovú reformu s minimálnou snahou o odbornú diskusiu, za minimálneho záujmu médií a s nulovou snahou obyvateľstva vzdorovať,"upozorňuje Bekmatov s tým, že nový systém výpočtu podľa priemerného veku dožitia označuje ako do neba volajúcu hlúposť.

"Predlžovanie ľudského veku nespôsobuje automatické predlžovanie biologických síl v pracovnom procese. Napríklad môj maličký synček pôjde podľa predbežného prepočtu do penzie po 70ke," vysvetľuje a pripomína, že do budúcnosti by sme mali prihliadať na ubúdajúci počet pracovných príležitostí a zamestnanosť udržiavať pomocou skracovania pracovného času.
Facebook Artur Bekmatov
Majú protesty zmysel?

"Dôchodková reforma je vlajkovou loďou Macronovho programu, no doteraz sa neodhodlal k jej presadeniu. Cúvol v roku 2017 a takisto aj na prelome rolov 2019 a 2020. Prečo? Z obáv pred reakciou verejnosti. Podarilo sa jej minimálne zabrzdiť tento zámer na 5 rokov," pripomína Bekmatov.

"Mimochodom, keď v utorok francúzska premiérka ohlásila zámer presadiť dôchodkovú reformu, tak hovorila o zvýšení zo 62 na 65 rokov. V priebehu niekoľkých hodín mobilizácie verejnosti ustúpila zo 65 rokov na 64. Opozícia a odbory sa nedali opiť rožkom a do 48 hodín od ohlásenia zámeru zaplnili ulice francúzskych miest," pridáva Bekmatov argument a upozorňuje, že práve toto je cesta - nehľadať výhovorky prečo sa neorganizovať, ale hľadať cesty ako sa organizovať.

Poznáte históriu našej hymny? (FOTO+VIDEO)
Mnoho ľudí pozná prvú slohu štátnej hymny Slovenskej republiky a spieva ju "po starom", ako bola schválená počas federácie s Čechmi. Väčšina ľudí pozná jeden zo symbolov SR, štátnu hymnu, ako ju používame dnes. Vedeli ste ale, že pôvodná... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!