Referendum: OĽaNO si ide svoje, opoziční politici hlasujú (FOTO)
21 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Dnešné referendum rozdeľuje spoločnosť už od čias, kedy opozičné strany zbierali podpisy na jeho konanie po prvýkrát. Vtedy ho prezidentka vyhlásiť odmietla, na druhý pokus bolo referendum prezidentkou SR vyhlásené na dnešný dátum.

Informácie z referendových miestností budeme mať síce až v neskorých nočných, prípadne skorých ranných hodinách. Osobnosti slovenskej politickej scény (Kiska, Heger, Pročko, Šefčík (OĽaNO) sa však nechali počuť, prečo sa referenda nezúčastnia. Viacerí opoziční politici (Belousovová, Fico, Takáč (Smer-SD), Uhrík (Republika), Saková (Hlas-SD)) sa svojou účasťou na referende nijako netaja a pozývajú aj občanov, aby využili svoje jedinečné právo ovplyvniť politické dianie na Slovensku.

Anna Belousovová

Predsedníčka strany Národ a spravodlivosť a krajská poslankyňa VÚC Žilina svoju účasť na referende dokumentovala stručným, no ráznym "Mor ho!" a fotografiou.

Anna Belousovová sa referenda zúčastnila tiež
FB / Anna Belousovová

Milan Uhrík

"Odhlasované! Nezabúdajte, že len nadávať nestačí. Vezmite moc do vlastných rúk a choďte na referendum. Inak sa nič nezmení," upozorňuje na svojej facebookovej stránke predseda hnutia Republika Milan Uhrík.

Gustáv Murín

"Dokonalo zbojkotované referendum: Hlasovacie miestnosti sú poloprázdne, vládna propaganda "leboFico" zabrala. Pred hlasovacími miestnosťami nepostávajú teelevízne štáby, žiadna veľká medializácia, "ticho po plešine". A Psychopatovič sa smeje," konštatuje spisovateľ a filozof Gustáv Murín.

Voliči POZOR! Za TOTO hrozí pokuta
Referendum: Nesprávne upravený lístok si volič nenecháva, za odnášanie je pokuta! Ak sa volič pri vypĺňaní hlasovacieho referendového lístka pomýli, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o nový. Nesprávne upravený lístok si nenecháva, má ho... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Andrej Kiska

Exprezident sa dlhší čas vyjadruje v zmysle, že sa referenda nezúčastní. Ako odôvodnil svoju neúčasť na najvyššej forme demokracie na sociálnej sieti?

"Toto referendum je ale len a len Ficova politická kampaň a ja sa ho určite nezúčastním. Vyše desať miliónov eur, ktoré referendum bude stáť a ktoré my všetci z našich peňazí zaplatíme, sa radšej mohli minúť na pomoc rodinám s chorými deťmi. Je podľa mňa čas zaviesť pravidlo, že pokiaľ referendum nebude platné a nezúčastní sa ho aspoň 50 % voličov, tak jeho organizátor zaplatí časť nákladov. Populizmus nahradiť zodpovednosťou," navrhuje politikom bývalý prezident.

Eduard Heger
"Som zásadne proti tomu, aby referendum bolo nástrojom nekorektného politického zápasu a bolo zneužívané na osobné záujmy úzkej skupiny ľudí. Svojou účasťou by som dal relevanciu ľuďom, ktorí roky rozkrádali a ochudobňovali Slovensko, živili „našich ľudí“, ohrozovali životy občanov počas pandémie a teraz sa prikláňajú k extrémizmu. Ich ciele nie sú v záujme krajiny.
Pánom Ficovi a Pellegrinimu jednoducho nie je nutné aktívne asistovať pri túžbe k návratu k moci. Ich stranícka kampaň nás všetkých bude stáť približne 10 mil. €," používa predseda odvolanej vlády rétoriku Andreja Kisku.
Marek Šefčík
"Ľahko si domyslíte kto je kto. Boss nitrianskej mafie Padre, ktorému Fico, pardón, Šéf, toto referendum sľúbil za mlčanlivosť, bol hlavou prehnitého korupčného systému “našich ľudí”.Šéf Zderu sľúbil mafiánovi referendum a predčasné voľby. Všetci spolupáchatelia pod falošnou zámienkou “demokratického nástroja” k referendu idú - idete aj vy? Vypočujte si, čo sa dialo podľa spolupracujúcich obvinených, keď zadržali Bossa mafie, teda istého Norberta B.," pripomína na sociálnej sieti poslanec za OĽaNO hlavnú agendu tejto vládnej koalície s vo videu číta z knihy Mareka Vagoviča.
Múdrosráči, lúza, opice, háveď, dozaláti... Dokedy sa dáme ešte touto vládou urážať?
Slováci, teraz máte šancu dokázať, že v demokratickom štáte nezáleží na enormne platených politických elitách ale na VÁS! Za posledné roky sme si od našich predstaviteľov vypočuli viac ako dosť na adresu ľudí, ktorým sa majú zodpovedať. Je čas... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková
Richard Takáč

"Dnešok je sviatkom demokracie. Využite svoje právo, príďte vyjadriť svoj názor. Až do 22.00 sú referendové miestnosti otvorené," pobáda voličov poslanec Smeru-SD.

Facebook / Richard Takáč

Jozef Pročko

Poslanec OĽaNO sa nijako nevymyká rétorike svojich straníckych a koaličných šéfov:

"Niekoľko desiatok miliónov dostanú ako darček tí, ktorí majú niekoľko stoviek miliónov z našich daní v daňových rajoch," napísal na sociálnej sieti.

Jalal Suleiman
"Vlastenecká a občianska povinnosť je splnená. Účasť v bratislavskom starom meste je mizerná.Toto referendum je inými slovami aj o tom, aby "volič" nebol " h...o", ako doposiaľ tvrdili akcionári jednotlivých parlamentných strán. Poďte hlasovať, priatelia," pozval k účasti podpredseda KSS.
Denisa Saková

"Žiadne referendum nie je zbytočné. Každý môže dnes svojim hlasom posunúť Slovensko dopredu," napísala na sociálnej sieti nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD)

Robert Fico

Predseda Smeru si dal tú námahu a v Karlovej Vsi prišiel hlasovať chvíľu po otvorení referendových miestností. Neskôr poďakoval všetkým občanom, ktorí prišli vyjadriť svoj názor proti svojvôli prezidentky a predstaviteľov odvolanej vlády.

Robert Fico hlasoval hneď ráno

Referendum: Polícia bude dohliadať na pokojný priebeh referenda
Polícia prijala opatrenia na zabezpečenie hladkého priebehu sobotňajšieho (21. 1.) referenda, aby nedochádzalo k narušovaniu verejného poriadku. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že posilní hliadkovú činnosť v okolí volebných... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme