Pavol Ľupták: Totálne sme sa dostali pod kontrolu korporácií (VIDEO)
24 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Odborník na financie Pavol Ľupták upozorňuje na to, že sme v područí nadnárodných spoločností, z ktorého sa dostaneme len veľmi ťažko. "Toto nie je demokracia, čo sme sa už naozaj všetci zbláznili?" Pýta sa vo videu.

V tom vysvetľuje, kde vznikol problém vysokých cien elektrickej energie. Pripomína Miklošove a Dzurindove slová o tom, aký je štát zlý vlastník a prečo to nie je pravda. Ľupták tiež vysvetľuje, za akú cenu majú domácnosti relatívne nezmenenú cenu za elektrinu v tomto roku.

Dvadsaťročný problém

"V spoločnosti je veľmi veľké napätie okolo energií, či bude elektrina, či nebude a hlavne, koľko to bude stáť. Podnikateľské subjekty už dostávajú niekoľkonásobné, likvidačné zálohové platby. To, čo sa dnes deje na burzách nevzniklo špeciálnou vojenskou operáciou," upozorňuje Ľupták a vysvetľuje, že rozhodnutia politikov majú ďalekosiahle účinky.

Ľupták tvrdí, že tento problém sa zrodil pred minimálne dvadsiatimi rokmi privatizáciou Slovenských elektrární.

JUDr. Weis: Odopretie výkonu mimoriadnej služby
Vzhľadom na to, že Slovenská republika sa mimoriadne angažuje v cudzom vojenskom konflikte, vytvára tým prostredie, ktoré môže reálne znamenať prenos takého konfliktu aj na územie Slovenskej republiky. Nie je podstatné hodnotiť dôvody, prezentovať... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Štát nebol zlý vlastník

"A samozrejme, ešte predtým, mediálnou masážou obyvateľov Slovenska, že musíme ísť do NATO, musíme ísť do EÚ, musíme urobiť privatizáciu, že štát je zlý vlastník," pripomína televízne prejavy Dzurindu a Mikloša. Toho sa Ľupták virtuálne opýtal, kde bol v bývalom režime, kedy Česko-Slovensko vybudovalo celú infraštruktúru štátu v podstate od nuly a pri zmene režimu mal tento štát minimálnu vonkajšiu zadĺženosť.

Ako to bolo možné

"Ten štát bol dobrý vlastník, dobrý hospodár, ktorý mal v rukách náš finančný systém. Preto sme si nemuseli požičiavať u nejakých zahraničných bánk, alebo podnikateľských subjektov, ale na rozvojové projekty sme si požičiavali od vlastnej štátnej banky," vysvetľuje Ľupták. Ak sa podľa neho takéto prostriedky použijú na niečo, čo prináša ďalšie financie, tak to nezvyšuje infláciu.

Bezpečnostný analytik Nógrádi: Túto vojnu vyprovokovali Ukrajinci
„Vojnu začali Rusi, to nikto nespochybňuje. Ale keď sa vrátim o pár mesiacov späť, vidím, že ukrajinská provokácia bola nepretržitá,“ zhodnotil v utorok expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi „Vojna na Ukrajine trvá už takmer 11 mesiacov“... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Klamali?

Pavol Ľupták upozorňuje na rok 1998, kedy odchádzajúca Mečiarova vláda predložila ústavný zákon o neprivatizácii strategických podnikov. Vtedajšia opozícia sa vtedy vehementne ohradila, že oni taký zákon prijímať nepotrebujú, lebo privatizáciu strategických podnikov nechystajú.

"Vieme, ako to celé prebehlo - na hulváta oklamaní ľudia, za záujmy zahraničných finančných skupín, ktoré tieto podniky dostali do rúk," čo Ľupták nazval tragédiou.

Zoštátnenie? Na smiech

"Prečo by väčšinoví vlastníci opustili tú "ryžu", ktorá sa teraz črtá z tých zvýšených cien energii? Upratali týchto našich takzvaných politikov niekam a tí sa prednedávnom vyjadrili tak, že vlastníkom elektrární vyfinancujú šesť miliárd eur na to, aby oni pre domácnosti nechali tie ceny elektriny na minuloročnej úrovni," hovorí Pavol Ľupták.

"Takýto hlúpy nápad môže vyjsť len zo zapredaných hláv, pretože tých 6 miliárd eur si Slovenská republika musí požičať," objasňuje Ľupták, kde je koreň celého nezvyšovania, prípadne minimálneho zvyšovania poplatkou za elektrinu pre domácnosti. Peniaze za strategické podniky sa prejedli a ešte si budeme požičiavať na kompenzáciu elektrárňam.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!