Lavína pod Veľkým Kriváňom zasypala dvoch lyžiarov
21 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Lavína pod Veľkým Kriváňom v Malej Fatre v sobotu popoludní strhla dvoch lyžiarov. Obaja neutrpeli zranenia. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Pád lavíny nahlásila oznamovateľka na tiesňovú linku HZS, ktorá pre hustú hmlu presne nevedela identifikovať miesto. Lyžiari sa podľa horských záchranárov nachádzali v jednom v juhozápadných žľabov medzi Veľkým Kriváňom a Pekelníkom. "Skupina siedmich lyžiarov nalyžovala postupne do žľabu. V jednom mieste sa stretli a následne jeden lyžiar zo skupiny vylyžoval do exponovanejšej časti. K udalosti došlo po tom, ako sa za ním pustil druhý lyžiar, ktorý vzápätí odtrhol lavínu," opísali horskí záchranári.

Lavína oboch lyžiarov podľa nich čiastočne zasypala. "Kým prvý ostal v čele lavíny, druhý aktivoval lavínový batoh, a tak zostal čiastočne zasypaný 300 metrov nad kamarátom. Skupina zvyšných piatich lyžiarov okamžite postupovala k zasypaným a poskytovala im prvotnú kamarátsku pomoc. Obaja boli, našťastie, bez zranení," priblížila HZS.

Lyžiarom pomáhali štyria profesionálni a jeden dobrovoľný horský záchranár. Jedna členka zo skupiny utrpela pri pohybe v lavínisku poranenie kolena, ktoré jej na mieste záchranári zafixovali. "Skupina následne vyšla v sprievode horských záchranárov zo žľabu. Poranenú pacientku transportovali ku lanovej dráhe do Snilovského sedla za pomoci akijí. Odtiaľto pokračovali všetci lanovou dráhou do údolia a následne na vlastnú žiadosť samostatne," dodali horskí záchranári.

Uhrík spôsobil zemetrasenie v Bruseli!
Europoslanec Milan Uhrík si servítku pred ústa nedal a rozhodol sa v Europarlamente otvorene poukazať na tému, ktorá je často mimo záujmov západných lídrov. Únia chce po novom súdiť Rusko za vojnové zločiny. Uhrik si vo svojej podstate Rusko zastal... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!