Nový variant „Kraken“ útočí! Je pomenovaný po morskej oblude
10 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Slovo Kraken, pochádza zo škandinávskeho folklóru, mátal námorníkov v mori od Nórska cez Island až po Grónsko a prvýkrát bol všeobecne známe v roku 1752. Teraz prichádza jeho nová podoba – genetici neoficiálne pomenovali nový variant Covid-19, ktorý sa považuje za doteraz najprenosnejší.

Obávaný a aj obdivovaný. Príbehy o krakenovi – obrovskom monštre žijúcom na dne oceánu, kolovali medzi námorníkmi odpradávna. Zazreli ho pri pobreží Nórska či Islandu, ale aj oveľa južnejšie - vo vodách africkej Angoly. Existuje však iba vo fantázii poverčivých morských vlkov alebo je túžbou záhadológov?

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay
Ilustračné foto/očkovanie proti COVIDu-19
Ilustračné foto/očkovanie proti COVIDu-19
Pixabay
Covid, koronavírus, Foto: pixabay
Covid Automat
Covid Automat
Shutterstock, Dávid Grznár pre HD
Takto vyzerá koronavírus Matovič. Pozor na neho. Zdroj: FB / Jaroslav Chovanec
Ilustračné foto/očkovanie proti COVIDu-19
Covid Automat
Morská obluda

Je to najdesivejšie monštrum, aké si človek predstavuje, zobrazené ako mnohonohé morské stvorenie, ktoré číha v hlbinách oceánu a vytvára prudké víry vírov, ktorých chápadlá siahajú po vrchol stožiarov plachetnice a ťahajú plavidlá do ich vodnej záhuby. Toto je legendárny kraken.  Ak nabudúce uvidíte čudné bubliny na hladine mora, majte sa na pozore. Kraken je možno blízko.

Slovo „kraken“ sa pôvodne v škandinávskych stredovekých spisoch nevyskytovalo. Dva texty z 13. storočia obsahujú morskú príšeru zvanú hafgufa , ktorá sa nachádza na dne, čo znamená „morská hmla“ – opísanú ako stvorenie, ktoré s otvorenými ústami vyvracia potravu a pohltí priťahované ryby, ako aj stvorenie, ktoré zlý čarodej poslal potopiť lode.

Nová obluda

V tejto ére Covidu žije vraj nová obluda ďalej. Nový variant Sars-CoV-2 označovaný aj XBB.1.5. Dosiaľ najprenosnejší variant je podľa odborníkov špecifický tým, že dokáže obchádzať imunitu získanú očkovaním alebo nákazou. Prítomnosť vírusu dosiaľ potvrdili v 29 krajinách sveta, vedci však predpokladajú, že reálne prenikol už i ďalej. Dva prípady identifikovali aj v susednom Česku. Vyzývajú preto ľudí na zvýšenú opatrnosť.

Hlavných príznakov nového variantu je zatiaľ desať. Prezradí ho najmä upchatý nos a bolesť v krku. Podľa virológa Lawrenca Younga z Univerzity vo Warwicku by sa kraken rozhodne nemal brať na ľahkú váhu. Varuje, že mutácia je vysoko nákazlivá. „Je to pre nás všetkých budíček, aby sme, čo sa týka covidu, nezaspali na vavrínoch,“ povedal pre Daily Mail.