Veľkolepé futbalové finále je tu. Proti Messimu stojí prízrak Mbappé
18 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Ich priezvisko začínajú od písmenka M. Obaja v reprezentácii nosia posvätnú desiatku. Obaja hrajú v Paríži. Obaja sú úplne fenomenálne, a to je ešte slabé slovo. Lionel Messi vs. Kylian Mbappé. Asi to tak malo dopadnúť, že oni dvaja sa pobijú o futbalový trón.

Pre Messiho sa priblížil osudový deň. Buď teraz, alebo nikdy. Majstrovstvá sveta ešte nikdy nevyhral, ​​v nedeľu má poslednú šancu. Mbappé, hoci je o generáciu mladší, môže byť šampiónom už druhýkrát. Dva dni pred 24. narodeninami.

Je tu súboj kúzelníkov. Argentína verzus Francúzsko. Finále pochopiteľne môže rozhodnúť prakticky ktokoľvek z hviezdnych výberov, napriek tomu oni dvaja pútajú ďaleko najväčšiu pozornosť. Ľavák Messi, pravák Mbappé.

Ako zastaviť nezastaviteľné?

Ak ich porovnávate v rôznych futbalových kategóriách, veľmi často musíte obaja ohodnotiť absolútnou známkou. Dôležitosť pre tím. Nebezpečenstvo pre súpera. Streľba. Efektivita.

Niekedy si uľaví pri bránení, ale nie je to len laické zdanie? Keď Messi neútočí, tak po ihrisku blúdi, vyzerá ako na prechádzke, avšak to nemusí byť nutne zle. Skoro by sa dalo povedať, že Messi chodí lepšie ako niektorí hráči behajú. To isté platí o Mbappém. Pozor, práve v Katare sa obaja do defenzívy vracajú viac ako u nich býva zvykom. Vedia, čo je v stávke.

Pred štyrmi rokmi sa stretli v osemfinále a napísali krásny thriller. 4:3 pre Francúzsko. Neudržateľný víťaz Mbappé si pripísal dva góly, porazený Messi dve asistencie.

V nedeľu popoludní sa ich rola ľahko poupraví. Mbappé sa z ľavého krídla bude viac tlačiť do stredu ihriska, Messi nebude hrať úplne na hrote. „Má viac voľnosti a hrá neuveriteľne. Musíme ho čo najviac odstrihnúť od hry,“ plánuje kouč Didier Deschamps.

Prečo? Pretože nikto nevie tak dobre driblovať ako Messi. Podobnú taktiku chystá Argentína na francúzskeho zabijaka: nenechať Mbappého rozbehnúť, zdvojovať ho, pribrzďovať. Hlavnú prácu bude mať krajný obranca Molina z Atlétika Madrid. Prečo? Pretože nikto nie je s loptou tak rýchly ako Mbappé.

Ak svetový šampionát nesledujete úplne pozorne, potom vedzte, že obaja finalisti raz prehrali. Argentína schytala hneď na úvod šokujúci direkt od Saudskej Arábie. To hral Messi vyložene zadržane. Francúzsko ruplo v skupine s Tuniskom, pričom malo postup istý. Mbappé odpočíval, zahral si polhodinku.

Inak obaja dominujú. Na turnaji už päťkrát skórovali. Messi pridal tri asistencie, Mbappé dve.

Až sa bude voliť najlepší hráč turnaja, je tutovka, že ich mená budú medzi najhorúcejšími kandidátmi. Dosť možno záleží, ku komu sa pri finále prikloní šťastie. Víťaz berie všetko!

Nech to nezapadne: finále riadi muž, ktorý na jar pískal pražské derby, čiže Poliak Marciniak.

Prečo by mal vyhrať Messi?

Za posledný rok sa v argentínskom drese priamo podieľal na 22 góloch, čo je o osem viac, než bolo jeho predchádzajúce ročné maximum. „Leo je najlepší hráč všetkých čias. Možno to niekedy vyzerá, že to hovoríme len preto, že sme Argentínčania, ale podľa mňa o tom vážne niet pochýb,“ rozplýval sa tréner Lionel Scaloni po postupe do finále: „Kedykoľvek je na ihrisku, vytvorí niečo úžasné.“

Aj preto, že po finále oznámil reprezentačnú rozlúčku, teraz messimánia po celom svete vrcholí. Indickí fanúšikovia z ostrova Kavaratti vytvorili jeho obrovskú figurínu v nadživotnej veľkosti, obliekli argentínske dresy, naskákali do tyrkysovej vody as potápačskou výbavou dopravili vymodelovaného Messiho až na morské dno. Dokonca aj Brazílčania, najväčší rivali, sa vďaka nemu prikláňajú vo finále na argentínsku stranu.

Najviac blázni prirodzene Argentína, vrátane novinárov, ktorí sa nedokážu zbaviť emotívnych prejavov. Televízna reportérka Sofi Mateosová mu pri rozhovore na kameru namiesto otázok skladala poklony: „Nenájdeš chlapca, ktorý by nemal doma tvoj dres, či už originál, repliku, alebo tričko vlastnej výroby. Ovplyvnil si život nás všetkých.“ Messi len hanblivo klopil oči a nesmelo sa usmieval. Na chválu, niekedy až prehnanú, je zvyknutý. Naučil sa ju prijímať aj vyrovnávať sa s tlakom, ktorý život superstar prináša.

Prečo by mal vyhrať Mbappé?

Tiež za Mbappém lieta jeden kompliment za druhým. Ešte dôležitejšia však je suverenita, ktorú mladý Francúz potvrdzuje každým svojim pohybom. Proti Messimu stál celkom trikrát, dvakrát vyhral, ​​raz remizoval.

Mimochodom, Messiho plagáty si ako chlapec nad posteľ nelepil. Uznáva ho, ale zbožňoval Cristiana Ronalda. „Keď sa ho spýtate, či je lepší Messi, alebo Cristiano, hodinu vás bude presviedčať, že Ronaldo. Je pre neho nedotknuteľný,“ líčil bývalý spoluhráč Abdou Diallo.

Kto vie prečo, ale Mbappé má na Argentinke pifku. Pred pár mesiacmi sa napríklad oprel do úrovne juhoamerického futbalu: „V Európe hráme stále ťažké zápasy, preto sú európske tímy na majstrovstvách sveta vždy ready. V tom Brazília s Argentínou zaostávajú.“

Však už sme spomenuli jeho koncert pred štyrmi rokmi. Rozmetal Argentínu, keď mal devätnásť. Mnohým vtedy prvýkrát došlo, že z neho rastie fenomén. Pokiaľ má niekto šancu dotiahnuť sa na Messiho strelecké rekordy, je to práve Mbappé.

JE ČAS VYPUSTIŤ MOČIAR! Okomentoval Orbán skorumpovanú EÚ
Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí, že „každý vedel“, že EÚ bola skorumpovaná už pred nedávnym megaškandálom. Podľa neho by sa mal masívny korupčný škandál v Európskej únii využiť ako príležitosť na „vypustenie močiara“ v Bruseli. O téme... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!