Leyenová ŠOKUJE! BEZODNÁ DIERA Ukrajina potrebuje 600 MILIÁRD €!
02 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Šéfka EÚ Ursula von der Leyen v prejave prednesenom v Bruseli povedala, že na rekonštrukciu Ukrajina po skončení vojny bude treba 600 miliárd eur. To je o stovky miliárd viac ako Európska komisia a Svetová banka ešte v septembri odhadovali.

„Rusko musí za svoje strašné zločiny zaplatiť, vrátane svojho zločinu agresie proti suverénnemu štátu,“ povedala von der Leyen.

„Preto spolu s podporou Medzinárodného trestného tribunálu navrhujeme zriadenie špeciálneho súdu podporovaného Spojenými národmi, ktorý bude vyšetrovať a stíhať zločinnú ruskú agresiu.“

„Rusko musí tiež za skazu, ktorú spôsobilo, zaplatiť finančne. Straty, ktoré utrpela Ukrajina, sa odhadujú na 600 miliárd eur. Rusko a jeho oligarchovia musia Ukrajine zaplatiť odškodné a preplatiť náklady na prebudovanie krajiny.“

Šéfka EÚ povedala, že počas západných sankcií došlo k zmrazeniu 300 miliárd € z rezerv Ruskej centrálnej banky okrem asi 19 miliárd € peňazí ruských oligarchov. Povedala, že až sa ten konflikt skončí, bude možné reštrikcie na peniaze rušiť a smerovať ich na prestavbu Ukrajiny.

„V krátkodobom výhľade by sme mohli so svojimi partnermi vytvoriť štruktúru pre ich správu investovania,“ povedala.

„Potom by sme ich postúpili na použitie na Ukrajine a hneď ako budú sankcie zrušené, mali by sa tieto peniaze použiť tak, aby Rusko zaplatilo plné kompenzácie za škody spôsobené Ukrajine.

Nedoplatíme sa

Tento návrh stále ešte ponechá 281 miliárd € na náklady rekonštrukcie potrebné na jej financovanie, čo znamená, že od Západných mocností ako Spojené štáty, Veľká Británia a EÚ sa bude vyžadovať, aby sa do toho vložili a poslali na Ukrajinu viac peňazí daňových poplatníkov. Nie je však jasné, či ruský prezident Vladimír Putin bude súhlasiť s mierovými podmienkami s Ukrajinou, ak bude EÚ požadovať, aby si udržala kontrolu nad miliardami ruských finančných aktív.

Táto eurokomisárka okrem požiadaviek, aby Rusko zaplatilo za rekonštrukciu Ukrajiny, tiež vyzvala na zriadenie špeciálneho súdu na vyšetrovanie potenciálnych vojnových zločinov spáchaných Rusmi.

Príhovor von der Leyen vyvolal vlnu kritiky za jej tvrdenie, že Ukrajina od februára počas eskalácie konfliktu s Ruskom stratila 100 000 vojakov a 20 000 civilistov.

Toto číslo bolo údajne nepodložené a bolo teda z prepisu vyškrtnuté a tiež editované na videu jej prejavu vystaveného na jej oficiálnom twitterovom účte. Komisia zatiaľ neposkytla vysvetlenie, prečo bolo toto vyhlásenie zametené pod koberec.

Šéf propagandistického oddelenia Ozbrojených síl Ukrajiny Bohdan Senyk povedal, že nemôže potvrdiť pravdivosť tohto tvrdenia, pretože počty ukrajinských strát sú v súčasnosti považované za tajné informácie.

VOJNA POKRAČUJE! Kremeľ odmietol Bidenov návrh s podmienkami
Rusko odmietlo v piatok návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik