V Košiciach sa pripravujú na ďalšiu vlnu utečencov
28 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

V Košiciach sa pripravujú na možnú druhú vlnu príchodu ľudí z Ukrajiny. Ako pre TASR uviedla koordinátorka Centra prvého kontaktu (CPK) pre Ukrajincov v Košiciach Adriana Čurajová, aj keď počet prichádzajúcich utečencov mierne stúpa, ich prílev v dôsledku zimy sa zatiaľ neprejavil naplno.

"Máme indície, ale aj nám telefonujú priamo ľudia buď z Ukrajiny, alebo ich rodinní príslušníci a pýtajú sa, či k nám môžu prísť na zimu. Sú to ľudia, ktorí nepotrebujú dlhodobé ubytovanie, prácu alebo školu pre deti, len potrebujú prečkať zimu, pretože sú v bytovkách alebo domoch bez kúrenia, vody a bez plynu," vysvetlila v súvislosti s vývojom vojny na Ukrajine.

V uplynulých dňoch evidujú v centre na Staničnom námestí v priemere 45 nových utečencov denne. Ďalších 100 až 150 ľudí denne prichádzajúcich do centra tvoria tí, ktorí už v Košiciach žijú a hľadajú rôznu formu pomoci poskytovanú v CPK.

Nemeckí vojenskí mechanici sú už v Michalovciach, Slovensko vraj významne pomôže Ukrajine
A je to tu! Slovensko sa stane významným opravárenským centrom vojnových zbraní. Na východnom Slovensku v Michalovciach má vyrásť stredisko údržby zbraní, ktoré Nemecko poskytlo Ukrajine, informuje Pravda. Nemecko nám týmto rozhodnutím spôsobilo... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Kým pred mesiacom bolo v centre ubytovaných v priemere 60 utečencov, v týchto dňoch tu denne prespí 70 až 80 ľudí. "Prespia u nás dva, maximálne tri dni. Hľadáme pre nich ďalšie možnosti, aby sme uvoľnili lôžka pre nových prichádzajúcich, a zároveň sa snažíme motivovať ich, aby išli do iných miest na Slovensku alebo iných krajín, a snažíme sa im pomôcť nájsť spôsob, ako sa tam dopravia," dodala.

Situáciu podľa jej slov pravidelne konzultujú aj s okresným úradom v rámci krízového štábu. Na ďalšiu utečeneckú vlnu sa pripravujú aj v súčinnosti s Košickým samosprávnym krajom a ďalšími organizáciami. Ak by došlo k naplneniu kapacít CPK, majú pripravené pohotovostné miesta s lôžkami, ktoré vedia v prípade núdze aktivovať do 24 hodín.

Ak chce verejnosť utečencom poskytnúť potravinovú či materiálnu pomoc, odporúča jej navštíviť CPK. "Naši ľudia veľmi radi poradia, čo je potrebné v danej chvíli doniesť," doplnila Čurajová.

Odhaduje, že v Košiciach sa od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine adaptovalo 6000 až 7000 ľudí z Ukrajiny.

Matovič a jeho diagnóza likviduje nielen vládu, ale aj celé Slovensko!
Vláda a lekári sa konečne dohodli. Pri dohode sa jasne ukázalo, že najväčším problémom bol minister financií Igor Matovič (OľaNO), ktorý síce spravuje štátnu kasu, no nemá to osobnostné kompetencie. Tieto problémy načrtol v relácii Na telo dňa 27.... Čítať ďalej
28 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik