Róbert Švec k 30. výročiu ukážkového rozdelenia spoločného štátu Slovákov a Čechov
25 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky schválilo 25. novembra 1992 ústavný zákon o zániku spoločného štátu Slovákov a Čechov.

A aj v tomto dejinnom okamihu opäť zlyhalo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré sa opäť postavilo proti obnoveniu slovenskej štátnosti. Tak ako 17. júla 1992, kedy Slovenská národná rada schválila Deklaráciu SNR o zvrchovanosti Slovenskej republiky a aj 1. septembra 1992, kedy Slovenská národná rada prijala Ústavu Slovenskej republiky, KDH zradilo a uprednostnilo svoje egoistické politické záujmy pred záujmami Slovákov.

Pokojné, kultivované a ústavné rozdelenie spoločného štátu a obnovenie slovenskej štátnosti, v dobe kedy vo východnej časti Európy zúrili občianske vojny, je do dnešných dní príkladom pre celú Európu a svet, ako sa môžu dva národy pokojne rozísť, každý z nich budovať svoj štátny príbeh a zostaň dobrými susedmi a priateľmi. A za to patrí vtedajšej politickej reprezentácii Slovákov a Čechov veľké ĎAKUJEME.

Ak by sme dnes nemali náš obnovený štát slovenský, dopadli by sme ako Moravania, Slezania a iní, ktorí sú dnes iba zemepisným pojmom bez svojho národného a štátneho ukotvenia.

A aj preto všetci, ktorí sa zaslúžili o to, že 1. januára 1993 vznikla súčasná druhá Slovenská republika si zaslúžia našu pochvalu a úctu.

Pri potýčke medzi migrantmi v pohraničí postrelili muža
Jeden muž bol postrelený pri potýčke medzi migrantmi v severosrbskej obci Horgoš na hraniciach s Maďarskom, privolaná polícia zadržala množstvo ďalších mužov. Obyvatelia Horgoša privolali políciu s tým, že migranti v obci na seba strieľajú.... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik