NAKA znovu obvinila guvernéra NBS Petra Kažimíra
24 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Guvernér NBS už čelil trestnému stíhaniu pre korupciu. Obvinenie mu na základe paragrafu 363 zrušila generálna prokuratúra. Teraz ho obvinili znovu. Informáciu ako prvý priniesol Denník N. Ide o ten istý skutok, pre ktorý jeho stíhanie zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka podľa paragrafu 363.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obvinil Kažimíra vlani v októbri z prečinu podplácania, ten následne podal voči obvineniu sťažnosť. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju koncom roka 2021 zamietol. V odôvodnení rozhodnutia odmietol snahu spochybňovať inštitút spolupracujúcej osoby. Kažimír označil obvinenie za nespravodlivé. Po jeho vznesení avizoval, že chce očistiť svoje meno. Generálny prokurátor Maroš Žilinka tak opäť použil paragraf 363.

Malo ísť o úplatok približne 50-tisíc eur pre vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. „Necítim sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.“ reagoval vtedy na obvinenie Kažimír.

Kažimíra mal v súvislosti s korupciou spomenúť aj stíhaný podnikateľ v IT Michal Suchoba, podľa ktorého ho oligarcha Jozef Brhel mal podplácať v čase, keď šéfoval rezortu financií.

Brhel, Imrecze a Suchoba sú obvinení v rámci akcie NAKA s názvom Mýtnik ako členovia organizovanej skupiny.

Polícia ich podozrieva spolu s ďalšími osobami z trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní. Dopúšťať sa mali aj korupčnej trestnej činnosti.

Beňová berie vláde ILÚZIE: Na plán obnovy a odolnosti sa NESPOLIEHAJTE!
Monika Beňová (Smer-SD) si myslí, že ak by sa EÚ príliš neuvážene odstrihla od ruských zdrojov energie, môže to ešte viac roztvoriť nožnice medzi životnou úrovňou jednotlivých regiónov. Zároveň upozorňuje, že spoliehať sa na Plán obnovy a odolnosti... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik