Ako bude vyzerať zdravotná starostlivosť, ak odídu lekári? Odborník načrtol DESIVÝ scénar
20 | 11 | 2022 I Eka Balašková

V súvislosti s blížiacim sa termínom výpovedí lekárov sa stupňujú otázky, ako bude vyzerať zdravotná starostlivosť na Slovensku, ak skutočne odíde cez dvetisíc lekárov. "Na stole" je síce memorandum, no Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdí, že tento dokument obsahuje len vágne sľuby. A dni utekajú.

Nemocnice však s prípravou čakať nemôžu a tak musia mať pripravený scenár aj pre najhoršiu možnosť. Sú na ňu pripravené a ako sa dotkne pacientov? 

Základ povinný zo zákona

„Urgentná zdravotná starostlivosť, do ktorej patrí aj pôrod, musí byť poskytovaná, to bude absolútna priorita a vyplýva to aj zo zákona. Ďalšie scenáre sa budú odvíjať od jednotlivých regiónov a možností iných nemocníc túto situáciu riešiť,“ povedal minister Lengvarský. 

Lengvarský ubezpečil, že prvoradým záujmom vlády je dospieť k dohode s lekárskymi odborármi. Upozornil však, že napriek snahe o dohodu "sa každým dňom približujeme k bodu, keď budeme musieť zabezpečiť v prvom rade poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu a až následne, podľa disponibilných personálnych kapacít, poskytovanie elektívnej medicíny," skonštatoval.

Lengvarský začal lekárov PROSIŤ NA KOLENÁCH
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poslal do nemocníc list k aktuálnej situácii v zdravotníctve. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Petra Lániková. Snaha dohodnúť sa Minister v liste vysvetľuje postoj vlády,... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ústupok lekárov

„Dokument, ktorý nám predstavili a dali mu názov memorandum, je absolútne nedostatočným a okrem všeobecných fráz, ktorých sme už za roky dostali nespočetné množstvo, vládu nezaväzuje k žiadnym riešeniam problémov slovenského zdravotníctva," podotkol podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

"LOZ ustupuje zo svojej požiadavky na 2,8-násobok priemernej mzdy pre atestovaného lekára a prijíma návrh vlády na 2,5-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. LOZ ustupuje aj zo svojej požiadavky na 1,7-násobok priemernej mzdy pre neatestovaného lekára a prijíma návrh vlády na 1,4-násobok v národnom hospodárstve. LOZ ustupuje z požiadavky na 0,05-násobok priemernej mzdy za rok praxe a navrhuje pre atestovaného či neatestovaného lekára 0,03-násobok praxe v národnom hospodárstve pri limite 30 rokov praxe," doplnil Visolajský.

Čo avizujú nemocnice

Univerzitná nemocnica v Bratislave už vie, že kvôli výpovediam piatich stoviek lekárov bude poskytovať len akútnu operatívu. V Nových Zámkoch je vo výpovedi do 50 lekárov, medzi nimi aj rádiológovia, pediatri či chirurgovia. Nemocnica bude nútená obmedziť CT vyšetrenia - ak by sa im podarilo presunúť niekoho z neurochirurgie, ten nevie čítať tieto výsledky. Podobné scenáre majú pripravené aj nemocnice v Prešove, Martine, Žiline či Banskej Bystrici.

Došlo konečne k dohode? Aký ústupok sú ochotní lekárski odborári podstúpiť
Lekárske odborové združenie (LOZ) súhlasí s ponukou vlády o dodatočnom navýšení platov lekárov. Žiada však navýšenie koeficientu za odpracované roky praxe na 0,03-násobok priemernej mzdy. Šéf odborárov Peter Visolajský avizuje, že ak vláda... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik