Hovorca ukrajinskej diplomacie položil Petrovi Szijjártóovi zákernú otázku
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Hovorca ukrajinskej diplomacie Oleg Nikolenko vo svojom poslednom príspevku na sociálnej sieti ostro kritizoval vyhlásenie Pétera Szijjártóa o protiruských sankciách a ich preskúmaní. Maďarskému ministrovi zahraničných vecí položil zákernú otázku.

Oleg Nikolenko, hovorca ukrajinských zahraničných vecí, vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti Facebook reagoval na vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Petra Szijjártóa z 15. novembra, že protiruské sankcie nefungujú a je čas ich prehodnotiť.

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí sa ruskej ekonomiky sankcie nedotkli

Niektorí politici Európskej únie už hovoria o tom, že sankcie proti Rusku neboli zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine, čo dokazuje, že tieto opatrenia nefungujú, takže teraz je čas ich prehodnotiť - oznámil to v utorok maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.

Reagoval tak na vyhlásenie vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella deň predtým, keď ten zdôraznil: nikdy od sankcií neočakávali, že dokážu zastaviť vojnu na Ukrajine, ale dá sa o nich povedať, že znížia schopnosť ruskej armády obstarávať vojenský materiál. Informáciu priniesol portál mandiner.hu.

Péter Szijjártó vyjadril v tejto súvislosti svoje počudovanie, keď povedal, že „bola spochybnená základná pravda, ktorá bola doteraz dôležitým pilierom rozhodovania Rady pre zahraničné veci“.

"Potom, čo niektorí kolegovia spochybnili, či cieľom spojeným so sankciami je ukončenie vojny na Ukrajine, aký je teda cieľ, prečo sme to urobili?" - spýtal sa poukazujúc na "veľkú dávku pokrytectva".

"Skutočnosť, že niektorí kolegovia teraz už tento cieľ popierajú dokazuje, že sankcie určite nefungujú," zdôraznil s tým, že je čas opatrenia prehodnotiť.

Cieľom sankcií nebolo ukončiť vojnu. Prečo sme ich potom zavádzali?
Aký mali sankcie účel? Prečo sme ich vôbec zavádzali? – reagoval maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó na zarážajúce priznanie Josepa Borrella. Podpredseda európskej komisie totiž priznal, že od sankcií voči Rusku nikdy neočakával koniec... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Hovorca ukrajinskej diplomacie Oleg Nikolenko reagoval na tvrdenie Petra Szijjártóa na sociálnej sieti tým, že na základe údajov zverejnených Radou Európskej únie, Svetovou bankou a MMF preskúmal, ako sankcie ovplyvňujú Rusko.

Podľa toho, píše Nikolenko, HDP kleslo o 5,5 až 9 percent, obchod s tovarom a službami klesol o 30-35 percent, zníženie vývozu ropy do EÚ o deväťdesiat percent do konca roka, takmer tisíc zahraničných firiem sa stiahlo, čo predstavuje štyridsať percent HDP, 22 percent inflácie, neschopnosť dovážať technológie a komponenty, rýchly pokles výroby, devalváciu kapitálového trhu, čiže podľa Nikolenka, ruská ekonomika klesla zhruba o tridsať rokov.

Oleg Nikolenko tvrdí, že vyjadrenia, podľa ktorých európske sankcie neovplyvňujú ruskú ekonomiku, nezodpovedajú realite.

"Ak sa Moskva alebo Budapešť nepokúsia znížiť účinnosť rozhodnutí v Bruseli, sankcie budú fungovať a obmedzia schopnosť Ruskej federácie financovať vojnu proti Ukrajine," píše Nikolenko.

"Kto by teda mal odstúpiť: tí, ktorí bránia mier a bezpečnosť v Európe, alebo tí, ktorí podkopávajú snahy EÚ proti ruskej agresii?" Spýtal sa Oleg Nikolenko, ktorý otázku adresoval podľa všetkého maďarskému ministrovi zahraničných vecí Petrovi Szijjártóovi.

Prozápadný Andrej Stančík vysvetlil, že zima bude kľúčová: Ak padne Ukrajina, Slovensko zažije katastrofu (VIDEO)
Doterajšie navrhované opatrenia na zníženie veľkoobchodnej ceny plynu nie sú dostatočné, Slovensko však víta možnosť presmerovať časť kohéznych fondov na riešenie dosahov energetickej krízy. Vyhlásil to štátny tajomník ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik