Platcovia najvyšších daní na Matovičove REFORMY: Pandémia bola len ROZCVIČKA!
19 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ministrovi financií vyslovene ležia v žalúdku aj firmy, ktoré do štátnej kasy prinesú najviac peňazí. Vyzerá to tak, že Matovič namiesto pomoci, neustále hľadá možnosti, ako ich "vyžmýkať z peňazí" ešte viac. 

Aktuálne sú v hre nové odvody pre regulované odvetvia a chystá sa toho na podnikateľov ďaleko viac. Najväčšie firmy sú zväčša najzodpovednejší daňovníci, preto ich zasiahne každá náhla zmena v daňovom systéme. Takéto zmeny neprijímajú dobre ani zahraniční investori, ktorí ako záruku potrebujú akú-takú istotu.

Daňová reforma áno, ale...

„Top firmy by ocenili dlho avizovanú komplexnú daňovú reformu. Takú, kde by sa jasne nastavili priority a prehodnotil komplexný prístup k zdaňovaniu jednotlivých typov príjmu, napríklad zníženie daňovo-odvodovej záťaže závislej činnosti. Alebo aj prehodnotenie jednotlivých majetkových daní,“ spresňuje členka Slovenskej komory daňových poradcov Mária Sameková s tým, že takáto reforma musí prejsť celospoločenskou diskusiou.

Poďte si ZASPOMÍNAŤ: Život spred roka 1989 (FOTOGALÉRIA)
Dvadsaťpäťroční pamätníci nás idú presviedčať, že pred novembrom 1989 sme tu nemali nič, okrem prázdnych regálov. Pravdou je, že sortiment nebol tak neskutočne bohatý, obchody slúžili na zabezpečenie potrieb, neboli to "chrámy konzumu", ako... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Vlaňajšia rozcvička

Minuloročné zmeny bez výrazného zlepšenia podnikateľom dali zabrať. Ján Solík, prezident Združenia podnikateľov Slovenska hovorí, že zároveň s nepredvídateľnosťou opatrení sa začali prejavovať problémy s rastom cien a nedostatkom surovín.

„Pri pohľade na súčasnú situáciu však boli výzvy, ktoré museli firmy zvládnuť v minulosti, len rozcvičkou. Vidíme, že vláda prichádza s návrhmi neskoro, často spôsobujú nedomyslené dôsledky alebo neriešia príčinu problému,“ vysvetľuje Solík.

Názor auditora

„Vychádzajúc z prieskumu medzi niektorými spoločnosťami, ktorý sme si vykonali, tak väčšina navrhuje zníženie dane z príjmov právnických osôb o minimálne 2 percentá na 19 percent, tak ako je tomu v Česku a zníženie odvodového zaťaženia o 5 až 10 percent,“ hovorí Martin Kiňo, partner audítorskej a poradenskej spoločnosti Moore BDR. 

Európska komisia ŠOKUJE! Najlepší financmajster sa zase predviedol
Ak sa nespamätá, Únia bude chcieť peniaze späť! Pokiaľ Slovensko nezapracuje výdavkové limity do návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, môže čakať tak finančné, ako aj reputačné následky. Uviedla to Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Kto z koho

Ani jedna zo strán nemá od vlády privysoké očakávania. Potvrdzuje to nízka dôvera podnikateľov voči vláde. Podnikatelia dlhodobo zaraďujú znižovanie daní a odvodov medzi preferované opatrenia na uľahčenie podnikania. Najbližšie návrhy Hegerovej vlády poukazujú na pravý opak toho, čo by uvítali podnikatelia.

trend.sk

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik