Prvý tank Leopard od Nemecka príde na Slovensko v decembri
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Prvý z 15 tankov Leopard 2 A4, ktoré Nemecko poskytne Slovensku ako náhradu za 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine, dodajú v decembri. Ostatné tanky prídu postupne do konca roka 2023. Rezort obrany v utorok podpísal príslušné dohody v Bruseli. Zavŕšil tak niekoľkomesačné rokovania s nemeckým ministerstvom obrany a spoločnosťou Rheinmetall. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Najprv ich musia opraviť?

Tanky prejdú podľa ministerstva opravou vo výrobnom závode, aby boli schopné operačného nasadenia, a tiež modernizáciou viacerých komponentov. Vybavené budú komunikačnými a informačnými systémami, ktoré budú kompatibilné so systémami zavedenými v Ozbrojených silách SR. Súčasťou daru je aj tanková munícia, výcvik posádok i údržby, ako aj náhradné dielce a logistická podpora. Výcvik vodičov tankov sa začne v Nemecku v najbližších týždňoch.

Video tankov Leopard 2 A4

Tanky ako "lusk"

"Ozbrojené sily SR takýmto spôsobom získajú tanky západnej výroby, pre ktoré budeme vedieť bez problémov získať náhradné diely, ale tiež zabezpečiť služby na údržbu a modernizáciu. Zároveň týmto spôsobom posilňujeme našu bilaterálnu spoluprácu s Nemeckom, z ktorého sa pod súčasným vedením stáva významný aktér budovania obranyschopnosti Európy," uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Darovali sme ich 30 a teraz je ich málo

Ako pripomenula hovorkyňa, tankový prápor je súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej vybudovanie je hlavným záväzkom SR voči spojencom v rámci NATO. Slovensko ho nemeckými tankami posilní o 50 percent. Aktuálny počet tankov T-72 je podľa rezortu nedostatočný a nespĺňa ani minimálne požiadavky Aliancie.

Podobné kontrakty v rámci Európy

Generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky MO SR Martin Sklenár upozornil, že integráciou tankov Leopard do výzbroje Ozbrojené sily SR nielen prechádzajú na novšiu techniku, ale aj posilňujú našu a kolektívnu obranyschopnosť. "Tanky Leopard využíva až 18 krajín, medzi nimi Poľsko, Maďarsko a, samozrejme, Nemecko, ktoré spolupracujú pri prevádzke, logistike, modernizácii a výcviku. To nám otvára možnosti na hlbšiu spoluprácu s každou z nich," vysvetlil. Ich používanie podľa rezortu vytvára priestor aj na spoluprácu v rámci V4, keďže podobný kontrakt uzavrela pred niekoľkými týždňami s Nemeckom aj Česká republika.