„Si to ty vo videu“!
13 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Si to ty vo videu?" Tisíce Slovákov si za posledné dni našlo v Messengeri od priateľov správu, ktorá začínala práve touto otázkou. Ide o podvodnú správu, ktorú majú na svedomí hackeri. Klikli ste? 

Hackeri podľa portálu Živé.sk hromadne rozposielajú súkromné správy cez facebookové kontá, ku ktorým majú prístup.

Ide im o nachytanie ďalších obetí a tak správu zasielajú priateľom používateĺa, ktorý už bol hacknutý. 

"SI to ty vo videu?" Znie otázka, pri ktorej je priložený link, ktorý má presmerovať na sociálnu sieť TikTok.

Link sa ale predsa líši od iných linkov.

Po kliknutí totiž presmeruje používateľa na ďalšiu stránku a žiada odovzdať prihlasovacie údaje.

Pokiaľ tak urobíte, odovzdáte hackerom vaše konto, ktorí môžu váš účet zneužiť hneď, alebo po uplynutí určitého času.

V prvej fáze sa väčšinou cez váš účet snažia získať ďalšie obete, vašich priateľov na účte a hromadne im rozosielajú správu s rovnakou otázkou a linkom na kliknutie.

"Zo skúsenosti z predošlých podobných kampaní vieme, že neskôr môžu šíriť podvodný obsah cez nástenky ukradnutých kont – označovaním priateľov používateľa a zdieľaním odkazov, ktorých cieľom je finančne sa obohatiť na úkor obete," informuje portál Živé.sk.

Majiteľom účtov, ktorí boli hacknutí hrozí neskôr aj vypnutie z jeho konta.

Polícia zadržala medzinárodne hľadaného podvodníka
Košickí policajti zadržali muža obvineného z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Na úteku bol od roku 2021 a bol na neho vydaný národný aj medzinárodný zatykač. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. Obvinený od presne nezistenej doby... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Živé.sk radí, čo robiť, keď ste naleteli

Pokiaľ ešte máte prístup do svojho konta, je potrebné urobiť tri kroky: zmeniť si prístupové heslo, odhlásiť konto zo všetkých zariadení, aktivovať si dvojfaktorovú autentifikáciu.

Ak už prístup nemáte, musíte Facebooku nahlásiť, že váš účet bol prelomený a postupovať ďalej podľa pokynov. 

Ďalším dôležitým krokom je varovať priateľov. Aj v prípade, že ste správe nenaleteli a priatelia, ktorých ste varovali by mali tiež varovať svojich priateľov, upozorňuje stránke Živé.sk.

"A aby toho nebolo málo. Po otázke "Si to ty vo videu?" sa objavila na účtoch niektorých používateľov ďalšia zrejme falošná správa. Tentokrát v Messengeri podľa informácií, ktoré sa hromadne objavujú na Facebooku si užívatelia hromadne nachádzajú správu: "Pozri, kto zomrel pri tragickej nehode, myslím, že ho poznáš a priložený link...". Buďte obozretní!" (Pozn. redakcie)

Na Prístavnom moste v Bratislave sa zrazili dve autá, tvoria sa kolóny
Na bratislavskom Prístavnom moste v smere na Zlaté piesky sa krátko po 18.00 h zrazili dve autá. V dôsledku nárazu došlo k zraneniu jednej osoby. Polícia upozorňuje na tvorbu kolón na Dolnozemskej ceste a Einsteinovej ulici. Krajské riaditeľstvo... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik