Rusko by súhlasilo s ukončením vojny za takýchto podmienok
06 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov naznačil, že Kremeľ by mohol byť pripravený rokovať o ukončení ukrajinskej vojny, pokiaľ Západ splní určité podmienky.

Lavrovove vyjadrenia prichádzajú viac ako osem mesiacov po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin 24. februára spustil "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Hoci Moskva pôvodne dúfala v rýchle víťazstvo, invázia odhalila slabiny v ich armáde, ktoré otupili výdobytky Kremľa. Okrem toho Ukrajina získala podporu od Západu, čím posilnila obranné úsilie a umožnila jej armáde začať silnú protiofenzívu s cieľom získať späť niektoré územia.

Rokovania na bode mrazu

Ako boj zúri, rokovania medzi dvoma východoeurópskymi národmi sa zastavili. Ukrajina, ktorá zaznamenala prekvapivý úspech, naznačila, že jej armáda bude pokračovať v boji, kým nebude Rusko úplne vyhnané z jej územia. Medzitým Rusko signalizovalo malý záujem o ukončenie vojny, napriek tomu, že čelí rastúcim stratám.

Tisíce osôb v Ríme žiadali, neposielajte zbrane na Ukrajinu
Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc talianskeho hlavného mesta Rím, aby žiadali mier na Ukrajine. Taliansku vládu vyzývali, aby tejto krajine prestala posielať zbrane. "Nie vojne. Nie posielaniu zbraní," napísali na svoj banner niektorí... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Rusi sú pripravení

Lavrov však diskutoval o možnosti rokovaní medzi Ruskom a Západom počas rozhovoru pre ruskú štátnu televíziu, informovalo v sobotu ruské štátne médium RIA Novosti . Povedal, že Rusko je "vždy pripravené vypočuť si našich západných kolegov, ak predložia ďalšiu žiadosť o zorganizovanie rozhovoru".

Dve podmienky

Vymenoval dve podmienky, s ktorými musí Západ súhlasiť, aby boli rokovania úspešné.

Lavrov povedal, že Západ bude musieť "plne zohľadniť záujmy Ruskej federácie a jej bezpečnosť". Rusko už roky vyjadruje obavy z rozšírenia Severoatlantickej aliancie,  ktorú Kremeľ považuje za hrozbu pre svoje bezpečnostné záujmy.

Putin by pravdepodobne počas rokovaní požadoval neutralitu Ukrajiny. Počas konfliktu sa viac východoeurópskych národov vrátane Fínska, ktoré má spoločnú hranicu s Ruskom, snažilo vstúpiť do NATO, čím posilnilo organizáciu a zasadilo úder ruskej sfére vplyvu. USA naznačili neochotu povoliť členstvo Ukrajiny za súčasných podmienok.

Americký štýl: Dopadne Ukrajina ako Afganistan?
Americký ekonóm Sachs vyzval Európu, aby zmenila svoj postoj k Rusku. Európa riskuje, že bude mať "nový Afganistan" na kontinente ak nezmení svoj súčasný postoj voči Rusku a nebude sa spoliehať na návrat k rokovaciemu stolu, uviedol v rozhovore ... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik