Právnici potvrdili: Platné referendum bude znamenať TOTO! Preto sa vláda bojí
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ak bude referendum platné, zmení sa ústava bez potreby hlasovania NRSR!

Ak by bolo januárové referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie platné, došlo by k priamej zmene Ústavy SR a parlament by už o tom nehlasoval. Zhodujú sa na tom ústavní právnici. Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pre TASR pripomenul, že platný výsledok referenda by neviedol k vyhláseniu predčasných volieb.

Priama zmena ústavy

"V prípade, ak by referendum bolo platné a väčšina voličov by zároveň odpovedala kladne, došlo by tým k priamej zmene ústavy a navrhované znenie by už nebolo predmetom hlasovania parlamentu," povedal pre TASR ústavný právnik a bývalý politik Radoslav Procházka. Podobne to vidí aj Bujňák. "Ak bude referendum platné, vytvorí sa ním všeobecne záväzné pravidlo správania sa s právnou silou ústavného zákona, ktoré bude súčasťou ústavného textu," doplnil.

Ústavný súd SR podľa Bujňáka odmietol názory niektorých ústavných právnikov, že referendum je len drahým prieskumom verejnej mienky. "V prípade platného výsledku referenda by nebolo potrebné žiadne hlasovanie poslancov Národnej rady," zdôraznil.

Smer odkazuje Čaputovej a vláde: Bojíte sa referenda!
Vraj demokratickí koaliční politici sa boja plebiscitu! Drvivá väčšina členov vládnej koalície na čele s prezidentkou nehanebne odrádza Slovákov od účasti na januárovom referende. Smer-SD odmieta, že by referendum bolo jeho kampaňou a kritizuje... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Parlament môže byť rozpustený

Platným referendom by sa vytvoril ústavný základ na to, aby mohol byť parlament rozpustený buď ľudovým hlasovaním alebo uznesením, za ktoré by hlasovalo 76 poslancov. "Práve takýto ústavný základ dnes v ústave chýba, a je to rozdiel napríklad oproti starostom, primátorom alebo predsedom samosprávnych krajov, kde takýto ústavný základ už dnes existuje, a preto je ich možné odvolávať miestnym referendom," priblížil ústavný právnik.

V prípade platného referenda by mohol parlament teoreticky už vo februári prijať uznesenie k svojmu rozpusteniu, ak by sa našlo 76 poslancov na jeho podporu. "To by potom znamenalo, že predseda Národnej rady by vyhlásil parlamentné voľby, ktoré by sa mohli konať v lete budúceho roku," dodal Bujňák.

Uhrík o postoji koalície k REFERENDU: Zrazu je vôľa ľudu PROBLÉM?
Nerozumiem tej kritike referenda z radov tzv. "demokratických strán". Zrazu je vôľa ľudu problém? Túto otázku si položil europoslanec Milan Uhrík (Republika). A kritika, ktorá sa na vyhlásenie referenda spustila zo všetkých smerov od predstaviteľov... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Žiadne časové obmedzenie

Upozornil tiež, že ľudové hlasovanie o rozpustení parlamentu by sa mohlo iniciovať aj niekoľko týždňov po riadnych parlamentných voľbách, pretože referendová otázka neobsahuje žiadne časové obmedzenie. "V Európe pritom existujú len dva štáty, ktoré umožňujú rozpustenie celoštátneho parlamentu z iniciatívy ľudu, a to Lotyšsko a Lichtenštajnsko," pripomenul s tým, že v Lotyšsku majú zavedené časové obmedzenia.

Ústava hovorí, že výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Referendum bude 21. januára 2023. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Čaputová si opäť niečo NEODPUSTILA! Opozícia hovorí o demokratickom pokrytectve
Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Popri tom však nezabudla prihodiť polienko do ohňa. Hlas hovorí o ďalšom znevážení priamej... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik