Toxické mäso z Poľska? Poliaci sa bránia: Netreba robiť poplach
09 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Sporadicky sa aj u nás objavujú informácie o nekvalitných potravinách vyrobených u nášho severného suseda. Ľudia z pohraničia si o tom však myslia svoje a nižšie ceny ich za hranice stále lákajú.

Ich hydina je v poriadku

"Máme vyjadrenie poľskej veterinárnej správy, že mediálne informácie sa nepotvrdili,“ vyhlásil štátny podtajomník poľského ministerstva pôdohospodárstva Krzystof Ciecióra. Vyjadril presvedčenie, že poľská hydina, ktorá mala byť podľa médií kontaminovaná nebezpečnými chemikáliami, je v poriadku. 

Informácie preverujú

Podľa Ciecióru mediálnym informáciám venujú veľkú pozornosť. Tento škandál vznikol v uplynulom týždni, kedy poľské finančné úrady zadržali manželov obchodujúcich s technickými tukmi a olejmi. Nakupovali ich z Ukrajiny, Ruska či Malajzie. Objem týchto tukov a olejov bol vyčíslený na 35 miliónov eur, teda veľké množstvo. Poľské médiá tvrdia, že táto hmota sa mala "stratiť" v krmivách smerujúcich na hydinárske trhy.

Právnici reagujú. Čo chcel súd v prípade Dědečka?
V pondelok pod kolesami auta s opitým vodičom, vyhaslo úplne zbytočne päť mladých životov. Vodič Dušan Dědeček sa vo štvrtok postavil pred súd, ktorý ho pustil na slobodu a je stíhaný na slobode. Verejnosť je pobúrená. Čo hovoria právnici? Marek... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nie je to prvá kauza

"Vyzerá to tak že pravdivosť o pridávaní týchto látok do krmív v Poľsku je taká pravdivá, ako informácie, že Česko anektovalo Kaliningrad. Na sociálnych sieťach je to teraz populárny príbeh,“ objasňoval štátny podtajomník Krzystof Ciecióra pokusom o vtip. Pravdou však je, že toto nie je ojedinelú kauzu, na ktorú poukázali poľské média. Všetci si pamätáme jedlú soľ "vylepšovanú" tou technickou, či hovädzinou, ktorá namiesto kafilérie skončila na bitúnku.

Informácie popiera

Ciecióra tvrdí, že v kurčatách sa nenachádzajú škodlivé látky a nebolo tomu tak ani pred vypuknutím škandálu. Poľsko patrí medzi najväčších vývozcov hydiny v EÚ a toto je podľa neho spôsob, ako túto pozíciu spochybniť. Dodal však, že vec vyšetrujú a informácie poskytnú po ukončení celého procesu.

Pripustil to aj eurokomisár

"Jednotlivé potravinové škandály, za ktorými je neetické konanie, sa občas môžu vyskytnúť, ale to nie je dôvod, aby sme alarmovali celú EÚ. Myslím si, že poľské orgány to dokážu vysvetliť a nevidím dôvod aby vznikali obavy pred potravinami z Poľska alebo inej krajiny, čo neznamená, že môže dôjsť k potravinovému incidentu. Ale sám fakt, že sa podarilo incident odhaliť, hovorí, že príslušné štátne orgány fungujú,“ vyjadril sa eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowsky.

Bude káva luxus?
Začať deň šálkou horúcej kávy je pre mnohých každodennou rutinou. Nedávne zvýšenie jej cien však môže z tohto ranného rituálu urobiť takmer luxus. Upozornil na to tento týždeň Eurostat, štatistický úrad Európskej únie (EÚ), podľa ktorého však... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Vlčan o probléme rokoval

Slovenský minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan skonštatoval, že na Slovensku "podobnú situáciu“ nenájdeme. Podľa jeho slov vieme zaručiť, že slovenská hydina je zdravá a čerstvá a nezanecháva dlhú uhlíkovú stopu, čo znamená, že nie je prepravovaná na dlhé vzdialenosti. Jednoznačne tým povzbudil slovenského spotrebiteľa, aby kupoval na Slovensku vyrobené potraviny – sú zdravé a bezpečné.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik