Politologička radí: 29. októbra treba ísť voliť
08 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Spojené voľby (samospráva, VÚC) sa uskutočnia 29. októbra. Hlasovať môžete len v mieste svojho trvalého bydliska. Podľa politologičky Diany Maľovej je dôležité, aby sa na nich zúčastnilo čo najviac voličov.

Koho budeme voliť

V jeden deň si budeme vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev. Voliť môžu aj ľudia v karanténe kvôli ochoreniu c-19, ak ste imobilný, je dobré požiadať, aby členovia volebnej komisie priniesli volebnú schránku k vám domov, kde môžete odovzdať svoje hlasy.

Zrkadlo "veľkej" politiky

Politologička Darina Maľová tvrdí, že komunálne a "župné" voľby sú odrazom názorov ľudí na vysokú, parlamentnú politiku. Podľa Malovej nevyužitý hlas v týchto spojených voľbách je výrazom odcudzenia a rezignácie na základné demokratické právo. Navyše miestnych politikov zvyčajne dobre poznáme a ak nám záleží na rozvoji našej samosprávy, práva voliť by sme sa nemali vzdať.

Spackaný tender, miliónové pokuty. V Žilinskej župe to vrie
Zakladateľka OĽaNO Erika Jurinová s veľkou pompou vyhrala pred piatimi rokmi komunálne voľby a stala sa prvou župankou vôbec. Svoju kampaň postavila na bombastických sľuboch ako vyrieši dopravu v Žiline a zatočí s nevýhodnou zmluvou dopravcu. Aká... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Gabriel Matta

Kandidujú "susedia"

"V mieste, kde žijeme, je nám zvyčajne politika najbližšie. Slovensko je krajina malých miest a obcí, predpokladám, že väčšina občanov stretla a dobre pozná miestnych a možno aj regionálnych politikov," povedala Malová. 

Kto by mal ísť voliť

Podľa Malovej všetci, ktorým záleží na rozvoji mesta, prípadne obce, v ktorej žijú.

"Lokálna politika určuje vzdelávanie detí, sociálnu starostlivosť o dôchodcov, dostupnosť ihrísk a športovísk či dostatok miest na parkovanie," skonštatovala. Komunálni a regionálni politici majú podľa jej konštatovania lepší postoj k veciam verejným, ako to v súčasnosti vidíme v parlamente a vo vláde.

Kandidát Heredoš: Vallo zlyhal tak veľmi, že nemá právo viesť Bratislavu ďalej
V exkluzívnom rozhovore s Miroslavom Heredošom (NÁRODNÁ KOALÍCIA / NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI), kandidátom na primátora hlavného mesta Bratislava, sa dozviete nielen to s ktorými hlavnými bodmi svojho programu chce osloviť bratislavského voliča, ale aj v... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Veľká slabina demokracie

Tu Malová vidí v tom, že do parlamentu môžete kandidovať len pod hlavičkou strany, alebo hnutia. Narozdiel od komunálnej, či regionálnej politiky

"Práve táto skupina má zvyčajne aj najviac zvolených starostov, primátorov a poslancov. Potvrdzuje to, že parlamentné politické strany sú veľmi vzdialené od občanov a ich každodenných starostí," tvrdí Malová.

"Nielen, že strany nemajú členov, miestne organizácie, ale ani odborníkov, ktorých by mohli nominovať do vysokých verejných postov. Pritom lokálna a regionálna politika často disponuje schopnými politikmi a tiež sa ukazuje, že títo lídri sú schopní komunikovať s občanmi a tiež s opozíciou," upozorňuje odborníčka.

Riešia len vlastné egá

A práve toto bude jazýčkom na váhach aj pri nadchádzajúcich voľbách. Môže sa v nich totiž ukázať frustrácia voličov práve z tohto faktu. 

"Žiaľ, môže sa to prejaviť v nižšej účasti na voľbách, čo sa ešte komplikuje aj ich načasovaním, keďže občania môžu dať prednosť výletom alebo rodinným návštevám, prípadne si uctiť pamiatku príbuzných a blízkych," uviedla Malová.

Od 29. septembra zadržali na území SR 801 migrantov a 14 prevádzačov
Od 29. septembra bolo zadržaných na území Slovenskej republiky 801 migrantov a 14 prevádzačov. V piatok o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. "Po zadržaní nelegálnych migrantov sa tieto osoby podrobia snímaniu... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik