Aleksandar Vučič: Situácia je strašná a bude horšia!
04 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Srbský prezident Aleksandar Vučič, maďarský premiér Viktorom Orbánom a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa stretli a diskutovali, aby spolu diskutovali o otázkach, ktorým musia čeliť. A nielen oni! Čelí im celá Európa. Srbský prezident tvrdí, že situácia je strašná, bude horšie a vyzýva k posilneniu eura.

„Všetci vieme, aké náročné bude prekonať jeseň, zimu a prisahám bohu aj jar. Myslím si, že nasledujúca zima bude ešte horšia,“ povedal podľa portálu Trend, srbský prezident Aleksandar Vučič.

Vučič tvrdí, že až 48 krajín sa ocitne na pokraji hladu a zdôraznil, že energetická situácia „je oveľa náročnejšia, než si ľudia myslia“.

„Situácia je strašná, bude ešte horšia a ak niekto tvrdí opak, tak klame,“ cituje portál Trend, srbského prezidenta Vučiča.

Práca jednotlivých vlád môže vyjsť navnivoč

Podľa srbského prezidenta v súvislosti s energetickou krízou nejde iba o domácnosti, ale aj o podniky, ktoré nebudú schopné prežiť.

Poukázal aj na to, že jeho vláda nemôže súperiť s Nemcami, ktoré budú môcť napríklad poskytnúť spoločnostiam peniaze.

Viktora Orbána označil za kamaráta a uviedol, že všetko je ľahšie s pomocou priateľov. Rovnako Viktor Orbán považuje za veľké priateľské gesto to, že srbský plynovod prechádza jeho krajinou, vďaka čomu má Maďarsko stále čím kúriť. Dodal, že jeho krajina to považuje za veľké priateľské gesto.

Euro a problémy na periférii

"Vučič vyzval všetky členské štáty EÚ, aby posilnili euro, pretože by to znamenalo veľa pre všetkých vrátane krajín, ktoré do bloku nepatria. Takisto by to podľa neho prispelo k stabilizácii situácie v krajinách západného Balkánu," píše Trend.

Ak k posilneniu eura nedôjde, krajiny EÚ, ale aj tie, ktoré sú na ich periférii budú čeliť obrovským problémom, pretože podľa Vučiča euro nebude mať z dôvodu inflácie všade rovnakú hodnotu.