EÚ zaregistrovala bardejovský med ako nové chránené označenie pôvodu
30 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Európska komisia (EK) v piatok schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov.

Informuje o tom spravodajca TASR.

Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele medonosnej, ktorá je prispôsobená miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice, uviedla EK.

Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom, pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.

Švédsko už nebude ponúkať tínedžerom proticovidovú vakcínu
Švédsko už nebude od novembra odporúčať tínedžerom vo veku 12 až 17 rokov očkovanie proti covidu. Toto ochorenie predstavuje pre túto vekovú skupinu len "veľmi malé" ohrozenie, uviedol v piatok švédsky úrad verejného zdravia. TASR informuje podľa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Špecifikum "Bardejovského medu / Medu z Bardejova" spočíva najmä v tom, že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú chuť.

Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta) a na schválenie registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený najmä na výrobu piva.

Robert Fico: V tieni vážnych sociálnych problémov sa deštruuje Slovensko ako právny štát
Opozičný Smer-SD navrhol zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce presadiť uznesenie týkajúce sa vyvodenia zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Informoval o tom líder strany Robert Fico na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik