KOMENTÁR sudkyne Jelinkovej: Mediálne ticho pred veľkým treskom
04 | 09 | 2022 I Ivan MIhale

Hlavný denník prináša svojim čitateľom komentár sudkyne Krajského súdu v Bratislave Dany Jelinkovej v plnom znení a bez redakčných úprav.

Zdá sa, že niektoré vybrané strážne psy demokracie uzavreli s Máriou Kolíkovou pakt o neútočení. Neviem, ako inak sa dá vysvetliť to mediálne ticho pred veľkým treskom, ktorý má nastať 1. januára 2023.

Trinástu komnatu, za dverami ktorej sa skrývajú otázniky praktickej implementácie súdnej mapy, pootvoril včera v médiách jeden komentátor – právnik v jeho pravidelnom týždennom „okienku“ venovanom situácii  v práve. Pani ministerka spravodlivosti obratom reagovala verejným vyjadrením v štýle „všechno bude fajn“. Pri zatváraní tejto trinástej komnaty si dovolím vopchať nohu do dverí a popísať, čo nás čaká a neminie. Ja osobne to totiž tak pozitívne ako pani ministerka nevidím. Za silené videnie cez ružové okuliare ma nikto neplatí a Žentour som veľmi nepočúvala.

Ale pekne po poriadku. Súdnu mapu a  legislatívny proces jej prijatia napadli minulý týždeň na Ústavnom súde SR poslanci zákonodarného zboru. Prezident Združenia sudcov Slovenska podal podnet na podanie návrhu na ústavný súd aj predsedovi Súdnej rady SR, ktorý však svoju návrhovú právomoc nevyužil.

Je pravdou, že pani ministerka spravodlivosti Mária Kolíková absolvovala stretnutie s predsedami súdov v Bratislave koncom minulého týždňa. Nevedelo sa, či  je to rozlúčkové turné alebo nie. Pokiaľ počas stretnutia zazneli niečo ako plány na október tohto roka, asi to ešte môže dopadnúť akokoľvek a najlepším riešením pre mentálne zdravie poslucháča a pozorovateľa situácie v našom rezorte je nesledovať tento proces a hlavne neanalyzovať do dôsledkov.

Takže ako je už dobrým zvykom za posledné 2 roky, sme štatistami, ktorí berú na vedomie, nik sa ich nepýta na názor. Konečným užívateľom nevýhod tohto justičného projektu bude účastník konania a dodávateľom tejto služby súdna moc.

Na Okresnom súde Bratislava V, ktorý sa má vymazať zo súdnej mapy od 1.1.2023 privítali pani ministerku symbolickým protestom.  Sudcovia chceli dať formou pokojného protestu ministerke najavo nespokojnosť s reformou súdnictva a teda súdnej mapy, ktorú dokázala napokon v národnej rade presadiť.

Nahnevané seniorky: z čoho mame žiť?! Chcete tu občiansku vojnu?
Aj táto "pozvánka" odznela na štvrtkovom Dni otvorených dverí, ktorý sa každoročne pri príležitosti výročia prijatia Ústava koná v slovenskom parlamente. Parlamentný DOD vo všeobecnosti Počas tohto dňa si občania-návštevníci môžu pozrieť... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

„Áno, je pravdou, že zamestnanci Okresného súdu Bratislava V ako aj vedenie súdu privítali pani ministerku v oblečení čiernej farby, ktorá mala symbolizovať naše aktuálne pocity z reformy justície, prameniace z neistoty pretrvávajúcej 4 mesiace pred nadobudnutím účinnosti zákona o novej súdnej mape a tiež farbu, v ktorej vzhľadom na zrejmú nedostatočnú pripravenosť reformy vidíme jej budúcnosť v justičnom prostredí Bratislavy. Takisto šlo o istú formu nedobrovoľnej politicky motivovanej rozlúčky zamestnancov a tiež sudcov s budovou súdu, ktorá je plne vyhovujúca a prispôsobená potrebám justície a vyžaduje iba kozmetické technické úpravy s minimálnymi nákladmi, na ktoré však neboli dlhodobo zo strany ministerstva napriek opakovaným žiadostiam uvoľnené potrebné finančné prostriedky, ktoré by boli zanedbateľné v porovnaní s ekonomickou náročnosťou nadchádzajúcich reformných zmien so sporným efektom predovšetkým práve v Bratislave.“ vysvetlila sudkyňa a predsedníčka uvedeného súdu Anna Križáková.

„Napriek tomu, že zamestnanci neboli na stretnutie s pani ministerkou prizvaní, o jeho konaní boli informovaní zo strany vedenia súdu, nakoľko naň boli viazané ďalšie informácie o prebiehajúcom procese implementácie novej súdnej mapy, ktorých sa dlhodobo domáhajú, vzhľadom na doterajšiu veľmi nízku mieru informovanosti. Sami vyjadrili vôľu prezentovať pri príchode pani ministerky svoje pocity formou tichého dôstojného protestu, do ktorého sa zapojila aj väčšina sudcov tunajšieho súdu prítomných na stretnutí, ktorí okrem solidarity k justičným zamestnancom, ktorí sú kľúčoví z hľadiska zabezpečenia riadneho chodu súdnictva, sami zdieľajú obdobné pocity.“

„Prevažujúca farba oblečenia prítomných nezostala bez povšimnutia pani ministerky, keď ju najskôr vnímala ako negatívny signál vo vzťahu k jej osobe, avšak po vysvetlení symboliky a významu ju akceptovala ako prejavenie nášho názoru k novej súdnej mape všeobecne. Apelovala však na potrebu kooperácie všetkých zamestnancov a sudcov pri realizácii justičnej reformy v jej prijatej podobe, ktorá úplne nezodpovedá ani jej pôvodnej predstave,“ citujem kolegyňu Annu Križákovú.

Monika Kozelová z OĽaNO: Pre všetkých hlúpych ľudí!
Monika Kozelová (OĽaNO), poslankyňa NR SR pri tak vznešenej slávnosti, ako bola oslava 30. výročia Ústavy Slovenskej republiky sa pomýlila. Prezidentské fanfáry, jeden zo symbolov úradu prezidenta, prezidentky Slovenskej republiky z opery Eugena... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďalej sudkyňa a predsedníčka OS BA V doplnila: „Pani ministerka okrem vysokej pravdepodobnosti jej skorého nadchádzajúceho odchodu z ministerského kresla v súvislosti s vládnou krízou, keď nás však uistila o tom, že súvisiace procesy sú rozbehnuté a budú pokračovať bez ohľadu na osobu ministra, zdôraznila, že rozhodne neprichádza do úvahy odloženie účinnosti súvisiacich zákonov, avšak vzhľadom na časovú náročnosť zabezpečenia adekvátnej budovy pre Mestské súdy Bratislava III a IV, ktoré majú mať spoločné sídlo, zostávajú všetci sudcovia a zamestnanci terajších okresných súdov v Bratislave do 31.03.2023 v pôvodných budovách bez sťahovania, t.z. do uvedeného času v piatich aktuálnych budovách súdov v Bratislave budú premiešaní zamestnanci štyroch novo zriadených mestských súdov.“

Tak si to zhrňme. od 1.1.2023 nevznikajú nové mestské súdy v Bratislave, len sa tie staré okresné súdy premenujú. To nie je vznik, to je premenovanie.  To však neznamená, že po premenovaní sa na nový súd, nebudú pojednávať sudcovia novopremenovaného súdu v budove, ktorá súdu nepatrí, t.j. v budove starého okresného súdu.

Riešením by mohla byť spoločná appka pre predsedov súdov v Bratislave, všetkých sudcov a zamestnancov bratislavských súdov. Appka na pojednávania, na úkony, na dodanie kancelárskych potrieb.  

Keď tak občas kliknem na centrálny register zmlúv a počítam, za koľko miliónov EUR  uzavrel rezort spravodlivosti za  Márie Kolíkovej zmluvy na elektronizáciu svojho rezortu, divím sa, že nemá každý sudca  v mobile svoju vlastnú elektronickú sieť spárovanú so svojimi spismi a všetkými  účastníkmi konania.

Len tak na okraj k elektronizácii – v auguste som vyžiadala cez infozákon od rezortu spravodlivosti všetky podnety na disciplinárne stíhanie sudcov podané ministerke Kolíkovej, ktorým nevyhovela. Chcela som  zistiť, aké správanie sudcu je  pre pani ministerku ok a výsledky tejto infožiadosti využiť pri výkone funkcie členky súdnej rady. Mojej infožiadosti však nevyhoveli, pretože tieto podania nemajú v počítači na jedno kliknutie. Podala som opravný prostriedok. No nie je táto hra na transparentnosť a zákonnosť občas úsmevná?

Onehdy som zo žartu (to zatiaľ trestné nie je) napísala do sudcovskej pošty, že praktickým riešením súdnej mapy by mohli byť pojednávacie pojazdné karavany. Na západe Slovenska by fungovali bez problémov, diaľnica Trenčín- Bratislava-Nitra- Trnava by zaručila, že sudca na kolesách – ako inak špecialista, by bol bližšie k účastníkom konania aspoň dovtedy, kým čachre s budovami a europeniazmi ministerka spravodlivosti nedokončí.  Vtedy som si myslela, aká som vtipná. Teraz vidím, že ten nápad aspoň v rámci Bratislavy stojí za patentovanie. Jedna kolegyňa spomínala, že podobne funguje aj justícia  v odľahlejších častiach Yukonu, tak prečo by sme si v Bratislave nespravili svoj vlastný Yukon.

Mimochodom, justičné vrabce čvirikajú, že niekde na súde pristálo podanie účastníka konania s návrhom na položenie prejudiciálnych otázok Súdnemu dvoru ohľadom toho, či súdna reforma ministerky Kolíkovej je v súlade s právom EU, alebo nie…

Robert Fico: Prezidentka nechce vyhlásiť referendum 29. októbra
"Prezidentka nechce vyhlásiť referendum 29. októbra, lebo vie, žeby bolo úspešné a viedlo k predčasným voľbám. Musí poslúchať západ a chrániť nefunkčnú vládu," uviedol Robert Fico, predseda opozičnej strany SMER - SD. Robert Fico vysvetľuje hlavný... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik