Po astronomických cenách príde niečo ešte horšie. Čo nás teda čaká?
03 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Nie, tentokrát nejde o nejakú predpoveď Baby Vangy, ktorú si prečítame radi, ale berieme ju s rezervou. Toto je prognóza, ktorú nám ponúka Lukáš Kovanda, ekonóm banky Trinity Bank. Rozhovor s ním zverejnil portál HNonline. 

Inflácia ešte porastie

Na jeseň nás podľa Kovandu čaká veľké zdražovanie a tak medziročne stúpne inflácia aj cez 20 percent. "To najhoršie je, bohužiaľ, stále ešte pred nami. A to vôbec neberiem do úvahy krízový scenár, ktorý by nastal, ak by prišlo k trvalejšiemu výraznému zníženiu či dokonca k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu do Európskej únie," varuje Kovanda, ktorý tento scenár síce nepovažuje za príliš pravdepodobný, no rátať s ním treba. 

Prelomový bude koniec budúcej jari

Teda - aspoň čo sa týka inflácie. Hoci tá začne pomaly klesať, neznamená to podľa Kovandu, že budú klesať aj ceny tovarov a služieb. "To len znamená, že zdražovanie bude prebiehať pomalším tempom, než na aké sme zvyknutí z posledných mesiacov. Takže návrat do cenovej polohy z čias pred vojnou či pred pandémiou sa už len tak ľahko konať nebude a veľmi pravdepodobne už nikdy nenastane," uvádza Kovanda veci na pravú mieru.

Poslanci Kuffovci obvinení z vyhrážok smrťou
Medzi poslancami NR SR Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom (obaja za stranu Život - národná strana) a kežmarským farmárom Radoslavom Ksiažekom, prišlo pred časom ku konfliktu. V ňom sa mali poslanci farmárovi vyhrážať. Účastníkom mal byť aj Gregor... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Kľúčová komodita

Asi nikoho neprekvapí, že tou je plyn. Kovandov pohľad nie je úplne pesimistický. "Ceny by nemuseli stúpnuť na mnohonásobky úrovní z čias pred vojnou a pandémiou. Ak všetko pôjde dobre, ak sa podarí nájsť adekvátne alternatívne zdroje skvapalneného plynu, ceny plynu v EÚ by nakoniec mohli vzrásť zhruba len o nejakých 100 percent nad predpandemickú úroveň," upozorňuje ekonóm.

Čo však nevyhnutne príde 

Inflácia zníži kúpnu silu obyvateľstva, čo bude mať za následok krach mnohých výrobcov, ale aj predajcov. Tí nebudú schopní ceny stabilizovať. "Vysoké ceny budú viesť k ekonomickej stagnácii až k útlmu, recesii a potom sa dostaví zvýšená miera nezamestnanosti, pretože firmy budú musieť znižovať náklady," maľuje vôbec nie peknú prognózu ekonóm.

Anton Hrnko: Buďme radi, že sa ČSFR rozdelila!
Anton Hrnko je známejší skôr, ako politik - zakladajúci člen SNS, kde kandidoval aj na post jej predsedu. Menej známe o ňom je, že pôvodne sa venoval histórii a ako historik aj pôsobil. A práve z pohľadu historika rozoberá udalosti, ktoré viedli k... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik