Ostro sledovaná cesta Pelosiovej - pristane aj na Taiwane?
01 | 08 | 2022 I Eka Balašková

V nedeľu, 31. júla Nancy Pelosiová, predsedníčka Snemovne reprezentantov, oznámila plán svojej cesty po juhovýchodnej Ázii. Podľa Global Times navštívi Singapur, Malajziu, Južnú Kóreu a Japonsko. Stále je však možnosť, že Taiwan predsa len navštívi, čo sa rozhodne nebude páčiť Číne, vďaka čomu by sa mohol rozhorieť ďalší konflikt. 

Kedy bude kríza zažehnaná?

Úsilie príslušných strán by malo pokračovať a malo by sa posilňovať, kým sa kríza úplne neodvráti a Pelosiová dokončí svoju cestu do Ázie. Na to aby Taiwan nenavštívila je hneď niekoľko racionálnych dôvodov:  Čína je vojensky odhodlaná ceste zabrániť, je tam aj  diplomatické úsilie a jasné varovné signály,  presviedčania zo strany Bieleho domu, Pentagónu, racionálnych  amerických vedcov a politikov vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ako aj hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej.

Obsadenie Odesy by pre Ukrajincov znamenalo koniec hry
Ak prehrajú Odesu, Ukrajina bude v konflikte s Ruskom úplne porazená, tvrdí Murphy Donovan, plukovník rozviedky amerického letectva vo výslužbe. Donovan v článku pre American Thinker upozorňuje na význam Odesy, ktorý pretrváva už od čias... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pristane "v núdzi"?

Stále je možné, že Pelosi chce urobiť riskantný a nebezpečný krok tým, že sa pokúsi pristáť na taiwanskom letisku s núdzovými výhovorkami, ako je porucha lietadla alebo tankovanie, takže čínske vojenské hliadky, radarové detekcie a príslušné cvičenia by mali byť v najbližších dňoch stále v strehu, uviedli analytici. Ak by však Pelosiovej lietadlo malo reálny problém, čínska armáda ho môže nechať pristáť na konkrétnych letiskách v Juhočínskom mori. 

Deklarovaný úmysel

Tlačová správa Kongresu o návšteve juhovýchodnej Ázie hovorí, že cesta má byť zameraná na "vzájomnú bezpečnosť, ekonomické partnerstvo a demokratickú správu vecí verejných v indicko-pacifickom regióne“.

Čo hovorí zákulisie

To, že Pelosiová vo svojom pláne priamo nespomenula Taiwan, znamená, že sa neodváži priamo a verejne spochybniť Čínu, ale nemožno vylúčiť možnosť jej návštevy Taiwanu bez akéhokoľvek oznámenia o presunoch medzi ktoroukoľvek zo štyroch zastávok v Ázii, Diao Daming, docent na Čínskej univerzite Renmin v Pekingu, povedal pre Global Times.

Ján Baránek: Malý príspevok k veľkému hoaxu CO2
"Vymriete rovnako, ako dinosaury a mali by ste – ste príliš hlúpi pre prežitie," cituje politológ Ján Baránek v príspevku na sociálnej sieti slová Douglasa Vogta, ktorý zistil, že periodické globálne otepľovanie je spojené so slnečnou aktivitou,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nezahrávajte sa s ohňom!

Aj takéto varovanie podľa Global Times odznelo z úst čínskeho prezidenta v rozhovore s jeho americkým proťajškom. Pelosiovej možnosť pristáť na Taiwane kritizoval aj bývalý americký prezident Donald Trump.  „Prečo sa Pelosiová zapletá s Čínou a Taiwanom ? Všetko, čoho sa dotkne, sa premení na chaos... a "poriadok v Číne je posledná vec, do ktorej by sa mala zapojiť - Len to zhorší. Bláznivá Nancy len spôsobí veľké trenice a nenávisť," napísal Trump na svojej sociálnej sieti.

Celosvetové obavy

Pelosiovej cestu s obavami sledujú po celom svete. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová označila návštevu Pelosiovej za "nebezpečný vojensko-politický avanturizmus."

Začal sa boj o Afriku? Keď ide Sergej Lavrov do Afriky, tak pôjde aj Antony Blinken
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v auguste navštívi Juhoafrickú republiku, Konžskú demokratickú republiku a Rwandu, oznámilo v piatok americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa agentúry AFP sa bude snažiť vyvážiť diplomatickú ofenzívu... Čítať ďalej
30 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame https://t.me/hlavnydennik