Bude horúco? Pelosiová zrejme na Taiwane pristane
01 | 08 | 2022 I Eka Balašková

V posledný júlový deň Nancy Pelosiová informovala o pláne a zastávkach svojej cesty do juhovýchodnej Ázie. Aj na našich stránkach sme vás informovali, že sú tu vážne, odôvodnené obavy z toho, že navštívi aj ostrovný štát Taiwan, ktorý Čína považuje za svoje teritórium. V informáciách o pracovnej ceste nastal posun, informuje CNN.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Pelosiová s najväčšou pravdepodobnosťou navštívi Taiwan v rámci svojho turné po Ázii. Taiwanský predstaviteľ očakáva, že  zostane na ostrove aj cez noc, presný plán však nie je jasný. Taiwan sa návštevy člena Snemovne reprezentantov dočká po 25 rokoch a to aj napriek obavám reakcie Číny na tento krok, píše CNN.

Ostro sledovaná cesta Pelosiovej - pristane aj na Taiwane?
V nedeľu, 31. júla Nancy Pelosiová, predsedníčka Snemovne reprezentantov, oznámila plán svojej cesty po juhovýchodnej Ázii. Podľa Global Times navštívi Singapur, Malajziu, Južnú Kóreu a Japonsko. Stále je však možnosť, že Taiwan predsa len... Čítať ďalej
01 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Navzájom sa monitorujú

Cesta Pelosiovej je veľmi pozorne sledovaná Čínskou ľudovou armádou a jej informácie zase sledujú predstavitelia amerického ministerstva obrany. Počas pravidelného brífingu ministerstva zahraničných vecí Čína v pondelok varovala pred „obrovským politickým vplyvom“ plánovanej návštevy Pelosiovej na Taiwane. Ten si Čína nárokuje ako súčasť svojho územia. Predstavitelia Číny po niekoľký krát varovali, že ich armáda „nebude pri pocite ohrozenia suverenity a územnej celistvosti nečinne sedieť“, pripomína CNN čínske varovania.

Číne ide o dobré vzájomné vzťahy

"V otázke Taiwanu sme svoj postoj vyjadrili nahlas a jasne," povedal hovorca Čínskeho veľvyslanectva v USA Liu Pengyu. "Veľvyslanectvo robí všetko, čo je v našich silách, aby zabránila narušeniu mieru a stability v Taiwanskom prielive. Návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov na Taiwane by bola krehká stabilita čínsko-amerických vzťahov narušená." Pengyu zároveň pre CNN vyjadril nádej, že spoločným záujmom Číny a USA je predísť vážnym následkom. V USA sa pritom očakáva, že práve Pelosiová by mohla v najbližších voľbách obsadiť prezidentské kreslo.

Princ Charles prijal závratnú sumu od rodiny vodcu al- Káida. Pozrite sa koľko!
Charitatívny fond britského princa Charlesa prijal dar vo výške milióna libier (1,21 milióna eur) od rodiny vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, strojcu útokov v USA z 11. septembra 2001. Informoval o tom nedeľník The Sunday Times s... Čítať ďalej
01 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik