Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť s párom koní
08 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť lesní robotníci s párom koní. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pre šetrnejší spôsob približovania dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.

Doplnil, že 20 smrekov sa vyťaží v časti na Vlčincoch a rovnaké množstvo v časti Zaparové pri záhradkárskej osade. "Ide o stromy, ktoré sú napadnuté škodcom alebo sú vysušené a predstavujú nebezpečenstvo pre návštevníkov lesoparku. Z tohto dôvodu je potrebné ich odstrániť. Na zlý stav niektorých drevín v časti lesoparku medzi Rosinskou cestou a Karpatskou ulicou sa sťažujú aj obyvatelia mesta v aplikácii Odkaz pre starostu," povedal Miškovčík.

Diagnostické centrum v Považskej Bystrici funguje naplno
investoval doň Trenčiansky samosprávny kraj a už mesiac po spustení výrazne skracuje čakacie doby na vyšetrenia. Ako informoval denník SME, centrum bude pomáhať ako nemocničným lekárom, tak aj ambulanciám všobecných či odborných lekárov v meste a... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Piliar a dodávateľ služieb pre mesto Žilina Richard Führich doplnil, že spracovávajú veternú kalamitu a sucháre, ktoré sa objavujú stále nanovo. "V lesoparku sa rúbu len choré stromy, ktoré sú buď vyvrátené, alebo sú poškodené hnilobou, kôrovcom či hubami. Odborný lesný hospodár ich vyznačí, my to potom vyčistíme a koníkmi stiahneme na skládku. Koníky sú šetrnejšie k porastom, nerobia také škody, neodierajú stromy a nerobia koľaje," dodal.

Výrub podľa hovorcu mesta nahlásili v zmysle zákona o lesoch na Okresný úrad v Žiline a prekonzultovali so zástupcom ochranárskych združení. "Ak by samospráva nespracovala kalamitu v termíne, mohol by jej lesný úrad udeliť pokutu. Výsadbu za vyťažené kusy mesto zabezpečí drevinami, ktoré lepšie odolávajú klimatickej zmene," vysvetlil Miškovčík.

Pražské centrum pre utečencov kolabuje
Spravodajský web aktuality.sk publikuje informáciu, ktorá pojednáva o obrovskom nápore utečencov z Ukrajiny na hlavné mesto Českej republiky. Praha súrne volá o pomoc v riešení danej krízovej situácie. Utečenecká kríza v Prahe Novinár Zolo... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik