Shell pod tlakom kapituloval
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Ropná spoločnosť Shell prestala nakupovať ruskú ropu.

Pre Reuters uviedla, že postupne úplne opustí Rusko.

Raketový rast cien

Zatiaľ čo ruská ropa a plyn boli doteraz vyňaté zo západných sankcií, ropa v pondelok vyletela nad 139 dolárov za barel. Nestalo sa tak od júla 2008, kedy USA a európski spojenci začali uvažovať o zákaze dovozu ruskej ropy.

Biden dnes vyhlási zákaz dovozu ruskej energie, na EÚ nečaká
Očakáva sa, že Biden dnes zakáže dovoz ruskej energie, informuje CNN. Podľa troch zdrojov oboznámených s rozhodnutím amerického prezidenta sa dnes očakáva, že Joe Biden zakáže dovoz ruskej ropy, zemného plynu a uhlia do USA. USA urobia tento... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Konkurencia už "odišla"
"Sme si veľmi dobre vedomí toho, že naše minulotýždňové rozhodnutie kúpiť náklad ruskej ropy... nebolo správne a je nám to ľúto," uviedol generálny riaditeľ Ben van Beurden. Shell kúpil náklad ruskej ropy za rekordne nízku cenu. Britská konkurencia BP minulý mesiac oznámil, že sa vzdáva svojho 19,75% podielu v ruskom ropnom gigante Rosnefť. Aj francúzska spoločnosť TotalEnergies prestala nakupovať ruskú ropu.
Kajajúci sa Shell

Shell uviedol, že sa prispôsobí a zatvorí svoje čerpacie stanice v Rusku, ako aj svoje prevádzky produkujúce letecké palivá a mazivá v krajine. Spoločnosť uviedla, že dokončenie zmeny dodávateľského reťazca môže trvať týždne a povedie k zníženiu produkcie niektorých jej rafinérií, zatiaľ čo jej stiahnutie z ruských ropných produktov, plynovodu a skvapalneného zemného plynu (LNG) bude postupné.

Spoločnosť tiež plánuje ukončiť svoju účasť na baltskom plynovode Nord Stream 2 spájajúcemu Rusko s Nemeckom, ktorý pomáhala financovať ako súčasť konzorcia, informuje Reuters.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/07/nemecko-ruske-energie-berieme

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik