Pomáhajú aj českí a slovenskí dopravcovia
26 | 02 | 2022 I Eka Balaskova / TASR

Na situáciu s prihliadnutím na humanitárnu krízu na susednej Ukrajine 25. februára zareagovali aj na Slovensku ŽSSK a v Českej republiky České dráhy.

Za akých podmienok prepravia utečencov z Ukrajiny?

S okamžitou platnosťou

Ako informovala TASR, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s okamžitou platnosťou zriaďuje vo všetkých vlakoch bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. Nariadenie platí aj pre vlaky Intercity (IC).Pokyn k tomuto dal minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Bez miestenky

O podmienkach TASR informoval riaditeľ odboru komunikácie ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Upresnil, že vlakový personál umožní v povinne miestenkových vlakoch týmto ľuďom prepravu aj bez platnej miestenky. "Prosíme tiež slovenských občanov, aby prejavili patričnú mieru empatie a pomohli im s orientáciou počas prepravy, vyhľadaním spojov či voľných miest vo vlakoch," apelovalo Ministerstvo dopravy a výstavby.

Výzva pre Slovákov - darujte krv
Zásoby krvi sú podľa Národnej transfúznej služby (NTS) stabilné, napriek tomu vyzýva ľudí, aby darovali krv. Informuje agentúra TA SR. Zásoby krvi sú aktuálne stabilné, ubezpečila Národná transfúzna stanica (NTS) SR. Napriek tomu v reakcii na... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Pustime utečencov nie len do vlakov!

Minister Doležal vyzval všetky samosprávy na Slovensku, aby po vzore ZSSK zaviedli vo všetkých SAD a MHD nulovú tarifu pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. 

Rovnaké podmienky aj v Česku

Český server zdopravy.cz priniesol informáciu, že nárok na bezplatnú prepravu Českými dráhami majú držitelia ukajinských pasov. O tomto opatrení, ktoré platí oddnes (piatka, 25. febr.) do odvolania, informoval hovorca ČD Petr Šťáhlavský.

ČD už včera ponúkli vozne s celkovou kapacitou 6 000 miest v prípade potreby evakuácie obyvateľov Ukrajiny. Podľa informácií Šťáhlavského, evakuačné vlaky môžu byť použité aj na území susedov ČR. 

Aj vy milujete retro? Tak toto si nenechajte ujsť!
Svetom beží taký trend. Niektorí mu hovoria "spomienkový optimizmus", iní len skrátka radi spomínajú na vek, kedy bol svet gombička a "tá tvár" je tvárou z ich mladosti. Poďte sa s nami pozrieť na porovnanie niektorých našich a českých hviezd... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.