Kým politici sa h(ľ)adajú, Cirkev vie, že jej povinnosťou je pomoc
24 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Slovenská katolícka charita (SKCH) a Pomoc trpiacej cirkvi (ACN) sú organizácie, ktoré už dlhodobo pomáhajú v rôznych vojnou, či živlami postihnutých častiach sveta.

Preto je len prirodzené, že okamžite reagujú aj na situáciu na Ukrajine. 

„Nadácia ACN v minulosti podporovala Cirkev na Ukrajine a neopustí ju ani v tomto veľmi kritickom a ťažkom čase, “ povedal Thomas Heine-Geldern, výkonný prezident ACN. Pre nás, ktorí nie sme priamo na bojovom poli, je to skúška našej kresťanskej lásky, organizácia ACN si teda dala za cieľ vyzbierať (nie len na Slovensku, keďže sú pápežskou organizáciou) milión eur, ktorým pomôžu ľuďom na Ukrajine. Do ich zbierky sa však môžete zapojiť aj vy, na tomto linku.

SKCH na Ukrajine pôsobí už osem rokov. „Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Mlčanie nie je na mieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po 8-ročnom konflikte dochádzajú sily,“ hovorí generálny sekretár SKCH Erich Hulman. SKCH od roku 2014 poskytuje materiálnu pomoc a aj sem rozšírila projekt Adopcia na diaľku. 

Pár (strašných) čísel

Konflikt na Ukrajine si od svojho začiatku vyžiadal už vyše 14 000 obetí, informuje stránka SKCH a o domov pripravil vyše 1,5 milióna ľudí, ktorí sa museli presťahovať do inej časti krajiny. Mnohí z nich žijú aj po ôsmych rokoch v chudobe a eskalujúca situácia v nich vyvoláva spomienky na útek, boje a zúfalstvo, ktoré prežili.

V tejto situácii nesmieme prestať byť ľuďmi!
Zlo sa už deje a my proti nemu momentálne veľa urobiť nevieme. Vieme však podať pomocnú ruku tým, ktorých to zlo vyhnalo z domovov. Tak, ako to vo svojom príspevku na sociálnej sieti urobil Generálny prokurátor. Odsúdenie Geneárlny prokurátor M.... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Gréckokatolícka charita Prešov

Keďže východ je bezprostredným susedom Ukrajiny, našu redakciu zaujímalo, ako je SKCH v Prešove a Košiciach pripravená na prípadných utečencov: "Situácia je príliš čerstvá," pomvedala nám do telefónu pani Adzimová z GKCH Prešov: "Naše vedenie bude k tejto situácii  zasadať v pondelok, potom budeme vedieť podať bližšie informácie. Zatiaľ vám môžem povedať, že už sa nám hlásia ľudia, ktorí chcú pomôcť." 

Zatiaľ

Monika Molnárová, v SKCH zodpovedná za zbierky a foundraising našu redakciu požiadala, aby sme ich kontaktovali v utorok: "Zatiaľ sú v pohotovosti naši charitatívni pracovníci na východe republiky, ale keďže sa všetko zatiaľ len začalo a situácia sa mení z hodiny na hodinu, momentálne tiež vyčkávame, ako sa celá situácia vyvinie. Ak niekto bude chcieť pomôcť, prosíme ho, aby sledoval naše stránky, kde budeme informovať o aktualitách. Očakávam však, že budeme potrebovať ako dobrovoľníkov, tak zdravotnícky materiál, prikrývky, trvanlivé potraviny, prikrývky."

Milá RTVS, chceme vedieť, čo sa deje!!!
Dnes nad ránom sa stalo to, čo asi predpovedali mnohí. Slovenskí diváci sa pýtajú, čo sa u nášho východného suseda deje. Z verejnoprávnej RTVS však odpovede neprichádzajú. Prečo ich musia ľudia hľadať na českých spravodajských staniciach? Aj to... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.