Zlé správy! Banky zvyšujú úroky, ako to vidia analytici?
19 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

A je to tu. Zlá správa o ktorej sa už niekoľko dní pošuškávalo sa potvrdila. Banky zvyšujú úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch a analytici upozorňujú, čo nás čaká.

"VÚB ako prvá banka na Slovensku oznámila, že zvyšuje úrokové sadzby pri hypotékach. Vzápätí sa pridala aj ČSOB a analytici upozorňujú, že čoskoro tak urobia aj ďalšie banky," informuje denník 1.pluska.sk.

Čo v praxi zjednodušene znamená, že splátky pri pôžičkách na dom či byt budú vyššie a ide pritom o desiatky eur mesačne.

Úrokové sadzby sa vo VÚB od 7. marca napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) v súvislosti s rekordným zdražovaním, s ktorým bojuje celá Európa zmenu úrokov zatiaľ IBA avízovala.

Čo sa deje s Ankou Šiškovou, že tak strašne zostarla?
Čo by za jej mladistvý výzor dali iné herečky, o ktoré sa starajú plastickí chirurgovia celej Európy? Anka Šišková (61) je povestná svojim mladistvým výzorom. Vlastne - donedávna bola... Rodáčka z Terchovej Kedysi sa v ktoromsi rozhovore... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Úroky pod jedným percentom ostanú minulosťou

Úroky pod jedným percentom ostanú minulosťou a noví žiadatelia o hypotéku už budú platiť vyššie mesačné splátky. "Tým, ktorí si už požičali, sa splátka počas obdobia fixácie meniť nebude, potom však musia rátať s prepočítaním na vyššiu úrokovú sadzbu," informuje denník 1.pluska.sk.

Podľa Pavla Škriniara, investičného analytika Swiss Life Select, je rozdiel, či so zmenou príde ,malá‘ alebo ‚veľká‘ banka. 

„História západných krajín nám hovorí, že nárast sadzieb je možný aj o niekoľko percent v rámci jedného roka. Ak sa chce dlžník ochrániť pred nárastom výšky splátky, mal by si zafixovať úrokovú sadzbu na dostatočne dlhý čas,“ radí Škriniar.

Finančný analytik Marián Búlik tvrdí, že je takmer isté, že hypotéky postupne zdražejú vo všetkých bankách na Slovensku už tento rok, no dramatické zdraženie neočakáva. Analytik OVB Allfinanz Slovensko dodáva, že zdraženie nebude tento rok prudké a hypotéky zostanú na Slovensku stále veľmi lacné.

Nárast ale bude pokračovať aj v ďalších rokoch. 

Búlik je presvedčený, že ľudia by si mali čím skôr zafixovať úrokovú sadzbu na čo najdlhšie obdobie, ideálne na 10 rokov.

Urazená Remišová Žilinkovi: Takýto TRAPAS sa mi môže stať, nerobte z toho také HALÓ
Chybička "se vloudila"? Podpredsedníčke vlády Veronike Remišovej zrejme nestačí, že Slováci si z nej robia žarty kvôli DPH. Tak sa rozhodla pobaviť spoluobčanov opäť. Generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi poslala, ako ona sama tvrdí, veľmi... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.