Prokurátot podal obžalobu v kauze Mýtnik
15 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v kauze Mýtnik na šesť obvinených osôb pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

"V jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkov ide o zločin prijímania úplatku," priblížil ÚŠP.

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. "Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," uviedla prokuratúra.

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. "Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou," doplnil ÚŠP.

V rámci kauzy Mýtnik obvinili okrem iných podnikateľa Jozefa Brhela, jeho syna Jozefa Brhela mladšieho. Tiež bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií Radka Kuruca, podnikateľa Martina Bahledu, ale aj Milana Gregu a Miroslava Slahučku. Obvinený je aj exšéf finančnej správy František Imrecze či Michal Suchoba.

Niektorí to nestihli podľa "vzoru" Bašternák
Danielovi Čechovi a Michalovi Suchobovi špeciálna prokuratúra koncom minulého roka zaistila ich majetky. U exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho to ŠP nestihla - miliónovú vilu predal. Prokuratúra pritom tvrdí, že časť peňazí odovzdal... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.