Generál Viktorín: Ďalšie machinácie na Naďovom ministerstve
13 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Generál Jozef Viktorín (Republika) sa vo svojom statuse na sociálnej sieti vyjadril k netransparentnému konaniu v súvislosti s pokračujúcim vyzbrojovaním armády. Uviedol ho slovami: „Tak takto sa realizuje politika OĽaNO.“

Viktorín poukázal na netransparentnú modernizáciu armády v rukách ministra obrany Jaroslava Naďa. Počas diskusie o obrannej dohode a protestov, ministerstvo začalo v tichosti  testovať bojové vozidlá 8 x 8. Ministerstvo oslovilo 33 krajín. Viktorín však poukazuje na to, že urážajú občanov. Tí totiž vedia, že v Európe sú maximálne 4 - 5 výrobcovia v tomto segmente.

Ministerstvo dostalo päť ponúk troch druhov vozidiel a nakoniec, ako sa ukázalo, vojaci skúšali len dva. „Vzhľadom k ,transparentnosti´, ktorá je ,eseročke OĽANO´ vlastná, celkom príznačný krok.“

Rýchle testy vozidiel

Austrálčania podľa generála testovali podobné vozidla niekoľko mesiacov, Česko šesť týždňov a Ministerstvu obrany SR stačili štyri dni. Generálove skúsenosti potvrdzujú, že za štyri dni nie je možné vykonať ani kontrolné merania, nieto otestovať vozidlá v riadnych podmienkach. „Tu som očakával, že testovanie, za ktoré zaplatí občan obrovské finančné prostriedky, bude minimálne 5-6 týždňov. (...)

Tu hovoríme o finančnom aspekte, avšak zároveň aj o bezpečnosti posádok, ktoré s vozidlami budú plniť úlohy. Áno, ide o ich bezpečnosť. Podľa času testovania na tomto asi ministrovi nezáleží. Hlavne, že kúpime,“ píše Viktorín.

O víťazovi je pravdepodobne rozhodnuté

Z celého procesu podľa Viktorína vypadla transparentnosť. Predpokladám, že sa stalo preto,  aby sa víťazom stalo vozidlo spoločnosti, o ktorej všetci hovoria ako o víťazovi a ktorá dlhodobo podporovala aktivity „nezávislého analytika“. O víťazovi je už pravdepodobne dávno rozhodnuté.

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.