Pomôže zníženie DPH kúpyschopnosti a prežitiu Slovákov?  
11 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Slovensko zomelie šesťpercentná inflácia. Prudšie zdražovanie zažila krajina naposledy v roku 2003. A to nie je jediná zlá správa. Vláda so súčasným zdražovaním nespraví nič. Informácie priniesol Trend.

Z dlhodobého hľadiska sa zníži kvalita predávaných tovarov. Napríklad v obľúbených párkoch bude z ničoho nič viac sóje, no menej mäsa. V krajnom prípade hrozí až nedostatok tovarov. Žiadny podnikateľ nebude dlhodobo predávať so stratou. Práve preto je platnosť cenových regulácií len dočasná a hlavným cieľom súčasného premiéra Viktora Orbána je vyhrať jarné voľby.

M. Šutaj Eštok: Namiesto zdražovania sa tu riešia drogy
Namiesto riešenia vysokých cien energií sa koalícia zaoberá problematikou drog. Porušuje pritom rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR. Vyhlásil to nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok. Plénum vo štvrtok popoludní rokuje o koaličnej novele... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Podobne dočasný je aj vplyv zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH). Aspoň taká je slovenská skúsenosť. Ešte v roku 2016 znížil Smer-SD pri vybraných potravinách sadzbu z dvadsať na desať percent. Kto má dnes pocit, že tieto potraviny nakupuje výrazne lacnejšie?

Nižšie dane z dlhodobého hľadiska zvýšia najmä marže obchodných reťazcov. Štát zároveň príde o stovky miliónov eur. Chýbajúce peniaze si politici bez problémov požičajú a súčasné zdražovanie nenápadne prenesú na plecia budúcich generácií. No práve na svoje deti by si mal spomenúť každý volič, ktorí tlieska opozičným návrhom na razantné zníženie DPH.

Pred vysokou infláciou sa dá ubrániť jedine zvýšením platu. Iba tak si bežný pracujúci človek udrží svoju kúpyschopnosť. Pri úsporách, ktoré sú uložené v bankách, je nutné zmieriť sa so znížením kúpnej sily ušetrených eur. Úroky v bankách sa totiž pohybujú okolo pol percenta za rok. Ročné zhodnotenie vo výške 0,8 percenta je možné dosiahnuť len pri úsporách, ktoré sa začínajú na sume desaťtisíc eur.

Neesenciálne obchody by mali fungovať v režime "základ"
Neesenciálne obchody by mali fungovať v režime "základ". Tie sú aktuálne v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Vláda to odporučila hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi na štvrtkovom online zasadnutí. "V prípade neesenciálnych... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.