Bezradní a zúfalí ľudia kričia o pomoc
08 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Na prelome storočí si tisíce bytových domov na Slovensku zriadilo vlastnú plynovú kotolňu. Bolo to cenovo výhodnejšie vďaka relatívne lacnému vykurovaniu plynom.

Dnes však vysoké ceny a legislatíva práve tieto malé kotolne znevýhodňujú. Náklady rastú o stovky percent.

Likvidačné výmery už začínajú chodiť

„Týka sa to viacerých domácnosti aj z môjho okolia v Košiciach. Niektorí pocítili zvýšenie o takmer 200 percent, respektíve 80 eur mesačne na jednu domácnosť. Ľudia sú bezradní a zúfalí,“ hovorí košičan Martin a za pravdu mu dávajú ľudia z celého Slovenska - Spoločenstvá vlastníkov bytov (SVB) už dostávajú nové cenové výmery. Likvidačné môžu byť pre bytové domy s vlastnou kotolňou - tie nepodliehajú regulácii ÚRSO.

SVB majú problém

Domácnostiam šli od januára ceny hore o cca 20 percent, bytovky, ktoré majú vlastnú kotolňu so spotrebou nad 200 megawatthodín, cenu regulovanú nemajú. Prezidentk Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Monika Šamková sa radikálne zvýšenie cien plynu týka domov, ktoré sú odpojené od centrálneho zdroja tepla: „Vykurovanie a ohrev teplej vody sa zvyšovali jednotlivým domácnostiam v závislosti od dodávateľa tepla, resp. výrobcu tepla v priemere o 7 percent. Väčšina bytových domov je napojená na centrálny zdroj tepla.“ Dodala, že zvýšenie cien plynu najviac postihlo SVB a následne domácnosti, ktoré majú domovú kotolňu. Tam je zvýšenie cien až do 400 percent.

E. Tomáš komentuje Matovičove vyhrážky: Napína strunu, ktorá môže prasknúť!
Minister financií Matovič má zjavne na háku, že sa na Slovensku rekordne zdražuje! Na expremiéra si takto posťažoval vo svojom statuse na facebooku opozičný poslanec a hlasák Erik Tomáš. Podľa poslanca minister financií Igor Matovič nielen, že pri... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Záleží od dátumu podpisu zmluvy

Hoci sa ceny zvyšujú všade na Slovensku záleží od toho, kedy boli zmluvy na odber plynu podpísané. Neúnosne sa zvýšila cena tým domom, ktorým sa skončila viazanosť komcom minulého roka. "SVB nie sú vnímané ako domácnosti, ale ako malé podniky - legislatívne sú právnickou osobou. Napriek tomu, že nepodnikajú a v dome sú len byty," vysvetľuje Šramková. Pomáhame si navzájom  

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.