Voliči maďarskej Aliancie sa medzi sebou sporia. ALE, musia si vraj na seba zvyknúť
29 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Zjednotená maďarská strana Aliancia – Szövetség, je zoskupenie troch maďarských strán: SMK, Most-Híd a hnutia Spolupatričnosť. Kým predsedovia presviedčajú o jednotných názoroch na kľúčové témy, na regionálnej úrovni sa medzi sebou sporia nielen voliči, ale aj zástupcovia strán jednotlivých platforiem.

Ako to vidí sociológ Václava Hřícha. A člen predsedníctva Aliancie József Berényi, informovali Webnoviny.

Sociológ Václava Hřícha tvrdí, že spojenie maďarských strán je ešte „príliš mladé“. 

Člen predsedníctva Aliancie József Berényi je presvedčený, že čas všetko vyrieši. A voliči si potrebujú na seba jednoducho zvyknúť.  

„To chce čas a voliči Strany maďarskej komunity (SMK) a Mostu-Híd si musia na seba zvyknúť napriek tomu, že „dvanásťročný spor medzi nami bol veľmi silný a rozdelil rodiny a priateľstvá,“ uviedol pre Webnoviny.

Kým Aliancia vznikla v októbri minulého roku, miestne organizácie až koncom decembra a nie všade je v nich a medzi predstaviteľmi jednotlivých platforiem spokojnosť.

Berényi si myslí, že Aliancia nevie byť hlasnejšia, ako SMER - SD, alebo HLAS - SD, pretože nie je v parlamente. Budúcnosť Aliancie ale vidí v tom, aby sa našli témy, ktorými sa vláda nezaoberá alebo ich zanedbáva, čo do decembra Aliancia nerobila. 

Paralelný svet poslankyne Romany Tabak
"Zákon o ochrane lyžiarov a regulácia prevádzky lyžiarskych stredísk" - pravdepodobne najakútnejší probém Slovenska a Slovákov dneška. Poslankyňu OĽaNO Romanu Tabak momentálne mimoriadne zamestnáva možná úprava legislatívy pre lyžiarov na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Na výsledky v prieskumoch má podľa neho vplyv aj 12 rokov trvajúci spor

Na výsledky v prieskumoch má podľa neho vplyv aj 12 rokov trvajúci spor medzi SMK a Mostom-Híd a ten sa nedá podľa neho zo dňa na deň vyriešiť. 

Maďarské strany podľa portálu Webnoviny uvažovali o spoločnom postupe niekoľko rokov.

V posledných parlamentných voľbách podľa sociológa Hřícha voliči na južnom Slovensku ochutnali možnosť voliť aj inú stranu a o to bude mať podľa neho Aliancia náročnejšie, získať späť ich dôveru.  

Sociolóh Hřích je presvedčený, že pre Alianciu bude dôležité, ako dopadnú komunálne voľby. 

Odpor neutícha - hlásia sa k nemu aj protifašistickí bojovníci
Proti "obrannej dohode" s USA sa vyjadrila aj ďalšia organizácia. Vyhlásenie oblastnej organizácie SZPB v Košiciach bolo zverejnené na stránke Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Vyhlásenie preberáme v plnom znení. Vyhlásenie My,... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.