Ministri si prehadzujú horúci zemiak, kým ľudia pomrznú
28 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

To, o čom sa hovorí minimálne od jesene, je tu - domácnostiam začínajú prichádzať nové zálohové platby za teplo. 

"Tie sa zvýšili nezriedka aj o sto eru, čo je pre dôchodcov, prípadne ľudí s nižšími príjmami neúnosné," informuje 1.pluska.sk

Hlavne paneláky s vlastnými kotolňami

Pre príklad - bytovka s 12 bytmi v Lučenci. Minulý rok platili 477 eur, v tomto roku budú mesačne platiť 1593 eur. Iný príklad - bytovka v Pukanci, kde doteraz platili 110 eur mesačne, po novom budú 320 eur.

Dôchodkyňa, ktorej sa to týka, v reportáži pre 1.pluska.sk len skonštatovala: „Tak musíme len my voľajako kŕkať, ale vravím. Odpojiť a mrznúť a nech si to berú na zodpovednosť." Na prelome tisícročí bol rozmach budovania vlastných plynových kotolní v panelákoch. To, čo im v minulosti prinieslo výhodu, dnes bude veľký problém.

„Bytovky s vlastnou kotolňou sú z pohľadu plynární firemnými zákazníkmi. Premietnuté do praxe to znamená, že nespadajú pod cenovú kategóriu obyvateľov samostatných domácností a nemajú tak nárok na regulované ceny plynu," vysvetlil Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov (ZLSBD).

SHMÚ upozorňuje na silný vietor i sneženie, vydal viaceré výstrahy
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silný vietor nielen na horách, na sneženie i tvorbu snehových jazykov a závejov. Na piatok (28. 1.) vydal viaceré výstrahy prvého i druhého stupňa pre väčšinu Slovenska. Výstraha druhého... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Riešenie je v zmene pravidiel

Podľa nej by sa kotolne v dome zaradili do cenovej kategórie pre domácnosti. Je tu aj možnosť zákona, ktorá by reguláciu rozšírila aj na bytové domy.  „V tomto smere sa očakáva konanie zo strany ministerstva hodpodárstva," doplnil Perdík.

Minister s tým nechce strácať čas

„Pokiaľ treba nájsť peniaze na hlúposti typu očkovacia lotéria, tak tie sa nájdu vždy a na rozumné veci nie sú. Ja nebudem s týmto zabíjať čas,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na margo tejto témy.

Minister financií podľa 1.pluska.sk reagoval nasledovne: „Ceny energií sú v prvom rade otázkou na ministra hospodárstva. Takže veľmi rád by som nechal tohto čierneho Petra tomu ministerstvu, ktorému patrí.“ Strana Smer-SD chce zvolať ďalšiu mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej má byť aj toto jednou z tém.

Matovičov facebook sa prebral! Neuveríte, ako minister ZVOZIL Pellegriniho (VIDEO)
Igor Matovič je stelesnené zlo slovenskej politiky! Takto označil ministra financií na tlačovej konferencii líder Hlasu Peter Pellegrini. Zároveň vylúčil akúkoľvek spoluprácu s OĽaNO. Matovičova odpoveď na seba nenechala dlho čakať. A minister si... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.