Dopadli! Takto klesla dôvera v ekonomiku eurozóny
28 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Dôvera v ekonomiku eurozóny v januári nečakane klesla a dosiahla deväťmesačné minimum.

Ukázal to najnovší prieskum Európskej komisie (EK).

Dôvodom bolo zhoršenie takmer všetkých čiastkových komponentov s výnimkou maloobchodu, pre slabšie vyhliadky ekonomiky bloku na začiatku roka v súvislosti s variantom omikron nového koronavírusu. 

Podľa výsledkov prieskumu sa kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja v regióne, indikátor ekonomického sentimentu (IES), v januári znížil na 112,7 bodu z decembrových 113,8 bodu. Analytici pritom odhadovali, že stúpne na 114,5 bodu.

"Extrémisti nesmú vyvíjať tlak na vojnu" - chorvátsky prezident
Chorvátsky prezident Zoran Milanovič oznámil, že Chorvátsko stiahne všetku svoju armádu zo síl NATO, pokiaľ sa situácia na Ukrajine vyhrotí, uvádza B92. Chorvátsky prezident Zoran Milanovič, na výzvu, aby sa vyjadril ku konfliktu na Ukrajine,... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Pokles celkového indexu bol spôsobený najmä menším optimizmom v priemysle

Pokles celkového indexu bol spôsobený najmä menším optimizmom v priemysle. Čiastkový index dôvery v priemysle eurozóny sa pritom v januári znížil na sedemmesačné minimum 13,9 bodu z decembrových 14,6 bodu, namiesto zvýšenia na 15 bodov, ktoré predpovedali analytici.

Podobne aj index sentimentu v službách sa prepadol, a to na deväťmesačné minimum 9,1 z 10,9 bodu v decembri, čo je horší výsledok ako očakávaná úroveň 10,3 bodu, a v stavebníctve klesol na 8,1 z 10,1 bodu pred mesiacom.

Aj index spotrebiteľskej dôvery sa mierne znížil,  na -8,5 z -8,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Len v maloobchode sa aj v januári zvýšila dôvera, a to na 3,8 z 1,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Indikátor očakávaní v oblasti zamestnanosti však už druhý mesiac po sebe mierne klesol, a to o 0,2 bodu na 113,3 bodu v januári.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/28/odkaz-tym-co-maju-chut-na-kaliningrad-video

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.