Ako prezident Srbska pozametal s Američanmi
25 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Nie sme idioti! Tu Rockefeller nevládne! Srbský prezident vymietol Američanov" - všíma si portál parlamentnilisty.cz.

„Nebude tu vládnuť Rockefeller, ale tí, ktorí vyhrajú voľby.“ Srbský prezident Aleksandar Vučić v rozhovore pre TV Pink uviedol, že neziskovka, ktorá posledné mesiace v krajine organizuje protivládne demonštrácie, dostala dar 25-tisíc amerických dolárov od nadácie Rockefeller Brothers Fund.

"Objavili sa aj ďalšie informácie o peniazoch Sorosa a do toho prišli informácie o plánovanom atentáte na srbského prezidenta." Píšu parlamentnilisty.cz.

 Mimovládka usiluje o zvrhnutie moci

Občianska iniciatíva „Kreni-promeni“, čo by sa dalo preložiť ako „Choď a zmeň“, stojí za organizáciou protestov v Belehrade a ďalších srbských mestách v posledných niekoľkých mesiacoch. Demonštrácií, ktoré prebiehali formou blokád dôležitých ciest a diaľnic, sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Súdiac podľa mediálnych správ ale skôr viac občanov naštvali, pretože blokády znemožňovali voľný pohyb. 

Ekoteroristi - navonok

Počas akcií došlo aj k niekoľkým incidentom, keď demonštranti sprosto nadávali vodičom, ktorí nemohli cez blokády prejsť. Terčom hnevu aktivistov sa stala aj pešo prechádzajúca stará pani. Tú nechceli demonštranti pustiť cez most, hoci ich prosila s tým, že sa ponáhľa domov sa najesť a vziať si lieky.

Hlavným námetom protestov bol nesúhlas s ťažbou lítia austrálsko-britskou spoločnosťou Rio Tinto. Demonštranti argumentovali hlavne životným prostredím a tvrdili, že Vučić a súčasná vláda v Belehrade svoju krajinu zapredali a nechajú ju kvôli ťažbe zničiť.

Proamerická propaganda zmanipulovala informácie

"S pokračujúcimi demonštráciami sa ukázalo, že všetko bolo úplne inak. Rio Tinto nemalo povolenie na ťažbu, ale iba povolenie na prieskum lokalít, v ktorých sa nachádza úložisko jadaritu, z ktorého sa potom lítium získava. Najväčším odhalením bolo, že povolenie na prieskum terénu získalo Rio Tinto pred rokmi v čase, keď vo vedení Srbska boli súčasní opoziční politici, ktorí sa k protestom pripojili. Tamojšie médiá dokonca vypátrali, že jeden z organizátorov protestov proti Rio Tintu pred časom predal za účelom budúcej ťažby vlastné pozemky práve Rio Tintu a utŕžil sumu viac ako 717-tisíc eur, v prepočte takmer 18 miliónov korún." Informujú parlamentnilisty.cz.

Pokus o prevrat, financovaný z USA

Do západných médií prenikli výroky srbského prezidenta Aleksandra Vučića, ktorý v interview pre televíziu Pink pripomenul, že hlavný organizátor protestov, nezisková organizácia „Kreni-Promeni“, ktorú sme spomínali vyššie, na svoju protivládnu činnosť prijala štedrý dar od nadácie spojenej s americkou miliardárskou rodinou Rockefellerovcov

Nadácia Rockefeller Brothers Fund túto informáciu potvrdzuje na svojich webových stránkach, kde uvádza, že spolok „Kreni-promeni“ pre rok 2021 podporili sumou 25 tisíc dolárov. Nadácia uvádza, že finančné prostriedky boli určené na projekty súvisiace s udržateľným rozvojom a zameranie na obnoviteľné zdroje energie. Spomínaný srbský spolok sa však vo svojej činnosti reálne zameriava iba na protivládne protesty. 

Pokrytectvo USA a prozápadných médií

„Pozrite, akému čelíme pokrytectvu, keď nám cudzinci hovoria, že nefinancujú protesty, ale všeobecnú činnosť týchto spolkov. Rockefeller dá peniaze Manojlovićovi ( šéf spolku Kreni-promeni, pozn. Red. ) a hovorí, že to nie sú peniaze na protesty. Hovoria hlúposti a považujú nás za idiotov a chcú zabiť dve muchy jednou ranou. Na jednej strane pomáhajú zvrhnúť vládu v Srbsku az druhej strany si tým chcú zaistiť svoje ekonomické záujmy,“ povedal podľa webu parlamentnilisty.cz prezident Vučić. 

Sponzori nedemokratických zmien

Srbská premiérka Ana Brnabić už predtým verejne uviedla, že na financovaní opozičných spolkov v krajine sa podieľajú aj The Rockefeller Foundation, USAID, Open Society Fund miliardára Georgea Sorosa, mnohými obávaná americká organizácia National Endowment for Democracy a mnoho ďalších organizácií z USA či Veľkej Británie.

Podľa Vučiča boli do destabilizácie Srbska investované milióny eur a súčasťou týchto plánov vraj mohol byť aj pokus o atentát, o čom koncom minulého týždňa informovali srbské bezpečnostné zložky. Informácie o existencii kriminálnej skupiny, ktorej cieľom je vražda srbského prezidenta, vraj dostali od tajných služieb jednej z členských krajín EÚ. Na vedúceho tejto organizovanej skupiny už bol vypísaný zatykač. Podľa dostupných informácií sa chystali spáchať atentát na Vučića na začiatku februára a mal ho zastreliť sniper. Dodávajú parlamentnilisty.cz Redakcia HD sa pýta, či je to iba náhoda, ak si Srbsko udržuje priateľské vzťahy s Ruskou federáciou a preto sa "ktosi" usiluje o pád jeho vlády.

R. Fico: Organizovaná zločinecká skupina novinárov útočí na štátne inštitúcie (VIDEO)
Predseda strany SMER – SD Robert Fico na brífingu v Žiline uviedol, že už si zvykol na to, že časť novinárov hovorí o tom, že niektorí politici majú byť zatvorení. Zvykol si navyše aj na to, že tieto médiá hovoria aj o tom, že niektoré politické... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

____________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.