Juraj Draxler: Vyrastieme raz natoľko, aby sme sa zbavili plytkých propagandistov?
20 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Chcú byť cool tým, že sa pridajú na stranu niekoho mocného. A niekde je v pozadí aj občasná materiálna podpora, rôzne ceny, napríklad. Teším sa na moment, keď ako spoločnosť vyrastieme dostatočne na to, aby sme sa týchto plytkých propagandistov konečne zbavili. Sú naozaj otravní. A to, ako sa táto vrstva ľudí označuje za "prozápadnú", akoby mali niečo vzdialene spoločné s hodnotami západnej civilizácie, je úplne absurdné." Citát Juraj Draxler.

Bývalý politik a minister školstva kritizuje prístup médií k jednej zo svetových veľmocí, ktorou je Rusko.

Formát komentárov majú podľa Draxlera jednoduchý: "Dehumanizovať ako Rusko a jeho vedenie, tak aj en bloc ľudí, ktorí majú na celú situáciu trochu racionálny názor, všetci sú blahovia a chmelárovia a hotovo."

"V roku 2015 som bol na návšteve u vtedajšieho ruského premiéra Medvedeva. Nie v úrade, ale dokonca v jeho rezidencii. Tam sme za ním prišli v sprievode vtedajšieho premiéra Fica.To, čo mi z rezidencie najviac utkvelo v pamäti, boli veľké portréty členov britskej rockovej skupiny Deep Purple, ktoré tam mal zavesené na stene.

Iná scéna: v tuším jedinom rozšírenom videu, na ktorom vtedajší aj dnešný ruský prezident Putin spieva, spieva Blueberry Hill. Teda hit Louisa Armstronga - pomerne zle, ale o to teraz nejde. 

Rusi sa tiež pýšia tým, ako sa u nich páčilo najväčšej hviezde súčasného francúzskeho filmu Gérardovi Depardieuovi. A že sa potešil ruskému občianstvu. Iste, lebo Rusi francúzske filmy milujú." Spomína v príspevku na sociálnej sieti Draxler na Rusko.

Propagandistické články o tom, ako Rusi nenávidia Západ

"Nielen Putin, ale rovno Rusko ho chce zničiť. Európa má dom, ktorý sa Rusku nepáči. Nemá sily na to, aby si postavilo svoj vlastný dom, môže však zapáliť pochodeň, vhodiť ju k nám dovnútra a pozerať sa, čo sa stane", vysvetľuje Draxler.

Tvrdenie, že Rusi chcú Západ zničiť, ale nie celkom sedí podľa Draxlera s tým, že Rusi s obľubou na Západe investujú. "Nielen do futbalových klubov. Na západné univerzity posielajú svoje deti, kupujú si domy v Londýne, na Riviére aj v Alpách. Skupujú západné firmy. A to aj ľudia blízki politickému vedeniu Ruska," vysvetľuje ďalej Juraj Draxler. 

Myslí si, že ide o zaujímavú logiku, keď tie krajiny, kam dali svoje peniaze a deti, chcú zničiť.

OZ AN24-Hejce: Aj TAK sa dá pán minister! Odmietame, nie sme opice ani dezoláti, na rozdiel od politikov
"Spomienka len pre očkovaných! Aj tak sa dá, pán minister...," zverejnilo OZ AN24-Hejce otvorený list adresovaný ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. OZ v ňom reaguje na telefonát z ministerstva obrany. Dnes prišiel telefonát z ministerstva... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Európa je pre Rusov zaujímavá

"Pre Rusov je geopoliticky najvýhodnejšia silná, samostatná, ekonomicky rastúca Európska únia. Taká, kam môžu dodávať svoje suroviny, a ktorá by zároveň bola určitým blokom amerických expanzionistických manévrov. Presne opak toho, čo tvrdia propagandisti," vysvetľuje Draxler.

V ruštine podľa neho existuje taký krásny výraz: debil.

Draxler poukazuje na to, že ho používame ho aj my, ale ako čistú nadávku. U nich sa to slovo podľa neho hovorovo používa ako nadávka, ale stále v spojení s pôvodným medicínskym významom, označujúcim osobu s poruchovým rozvojom rozumových schopností. A Draxlera to slovo napadá vždy, keď si číta slaboduché články.

Vysvetľuje aj to, že nikdy sa nestretol v rozhovoroch s Rusmi z biznisových alebo štátnych kruhov s tým, že by nemali o svoju krajinu trochu strach. Vnímajú podľa neho ekonomické problémy, nutnosť dobiehať technologicky Západ, aj tú ťaživosť starania sa o obrovské teritórium. "A, samozrejme, zložité je to s politickou stabilitou, pretože závisí od jedného človeka, a to je vždy riskantné," dodáva Draxler.

Elita je tam podľa neho inteligentná, takže všetky tieto veci citlivo vníma. A dokonca si myslí, že je to v ostrom kontraste so spomínanou propagandou, ktorá vykresľuje ruské vedenie ako krvilačné beštie posadnuté snahou dobýjať. A preto sa podľa neho na autorok článkov hodí vyššie spomínané slovo.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/19/co-ti-rusi-nevymyslia-10

Putin vyhnal západ, ale priniesol niečo iné

"Áno, dnešná stabilita režimu je značne krehká, keďže je vynútená relatívne autoritárskou štruktúrou riadenia. Ale Rusi to naozaj berú tak, že nemajú veľmi na výber. Prešli si 90. rokmi, keď mali "demokraciu". To znamená, keď prezident Jeľcin bežne kašlal na zákony, vrátane ústavy. A keď sa nedohodol s parlamentom, tak naň proste nechal streľať tankami.  Voľby v roku 1996 vyhral tak, že svojich súperov v podstate nepustil do médií a sčítanie hlasov sa veľmi nekontrolovalo. Ale keďže ustupoval Západu, mal a dodnes má povesť demokrata," pripomína Draxler obdobie Ruska, keď bol prezidentom Jeľcin.

Putin podľa Draxlera vyhnal západných "investorov," ale je presvedčený, že priniesol najmä stabilitu, hospodársky rozvoj, bezpečnosť a prestal s ustupovaním Ruska.

Draxler si myslí, že to je dôvod, prečo je na rozdiel od Jeľcina, zlý autokrat, aj napriek tomu, že sa, na rozdiel od Jeľcina, úzkostlivo snaží dodržiavať zákony a ústavu. 

Rusi podľa Draxlera majú svoju hrdosť a pripomína aj to, že rozlohou ide o najväčšiu krajinu sveta ktorá narástla vďaka výpravám generácií skvelých objaviteľov, ktorí potom zväčša územia do ruskej ríše zaraďovali prekvapivo mierovým spôsobom. Pripomína aj obrovskú ruskú kultúru: literatúru, klasickú hudbu, filmy, maliarov, vedu a to, že sú právom hrdí.

V prípade Američanov podľa Draxlera je svojím spôsobom pochopiteľné, že Rusko, ako najväčšiu krajinu sveta, s veľkým nerastným bohatstvom, silnou armádou aj určitým kultúrnym vplyvom, berú ako prirodzeného konkurenta. Čomu sa podľa neho prispôsobuje aj komunikácia ich politikov a  médií.

Stredoeurópski propagandi na Slovensku

Za zaujímavé označil Draxler prípad našich stredoeurópskych propagandistov.

"Petra Procházková, ktorá si aj po štvrťstoročí písaní o Rusku mýli ich reálie, ale priestor v médiách má vždy vyhradený," vysvetľuje.

"Andrej Bán, ktorý sa neštíti úplne arogantných klamstiev. Moje "obľúbené" je, keď písal, že Medzinárodný súdny dvor v Haagu odobril odtrhnutie Kosova od Srbska s odvolaním sa na genocídu, ktorá sa tam diala. Pritom príslušný text o žiadnej genocíde nehovoril, dokonca priamo konštatoval, že jeho nález je čisto právny, v tom, že samotný vznik nových štátnych útvarov nemožno považovať za porušenie medzinárodného práva. Bán si ale toto tvrdenie vymyslel, aby tým nejako objasnil, prečo odtrhnutie Kosova bolo v poriadku, ale presun Krymu už nie. A ďalší a ďalší," tvrdí Draxler. 

Formát komentárov je podľe neho jednoduchý. Dehumanizovať ako Rusko a jeho vedenie, tak aj en bloc ľudí, ktorí majú na celú situáciu trochu racionálny názor, dodáva v závere Juraj Draxler.

TOTO je nechutné! Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v celej EÚ
Poľsko je siedmym najväčším exportérom potravín v Európe, ale má najnebezpečnejšie potraviny v celej Európskej únii. Informáciu, ktorú priniesla v repotáži RTVS potvrdil aj tamojší Najvyšší kontrolný úrad. Vyplýva z nej nielen to, že najčastejšie... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.