Koaličná dilema: Zvíťazí aj tentoraz samoľúbosť, alebo vláda pomôže gastru?
18 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Prežije to ťažko skúšaný slovenský gastrosektor? Zúfalým prevádzkam sa snaží pomôcť koalícia i opozícia. Koaličná dohoda na daňovo-odvodovej reforme, ktorá má pomôcť aj gastrosektoru, však môže zabrať aj niekoľko mesiacov. Medzi reštauráciami to bude boj o to, kto prežije!

Snažia sa viacerí

Pomoc koronavírusom trpiacemu gastrosektoru sľubuje už prakticky každá politická strana. Minister financií Igor Matovič avizoval zníženie DPH pre gastro z 20 na 10 percent, jeho koaličný kolega Richard Sulík žiada ešte nižšie číslo. Vie si predstaviť aj zníženie DPH na 5 %, píše portál 1pluska.sk.

S akoukoľvek pomocou súhlasí aj Asociácia hotelov a reštaurácií. „Zníženie sadzby DPH považujeme za nevyhnutné opatrenie, ktoré pomôže stravovacím prevádzkam eliminovať negatívne dosahy pandémie v dôsledku prijatých opatrení,“ tvrdí sa v stanovisku asociácie. 

No zatiaľ nič z toho

Hoci sa všetci snažia, stále ostáva len pri slovách. Do nejasnej situácie sa tak pomerne prekvapivo vložil mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého nezaradení poslanci predložili kompromisný návrh na zníženie DPH pre gastro na päť percent a od roku 2023 natrvalo na desať percent. 

„Sulík môže pomôcť zachrániť gastro sektor na Slovensku,“ povedal podpredseda Hlasu Richard Raši. Ten šéfa rezortu hospodárstva vyzval na podporu ich nápadu.

Odborníci varujú: Fico sa TÝMTO krokom rúti do záhuby!
Potopí Fico Smer či naopak získa ďalšiu podporu? Líder opozície totiž láka do politiky dvoch kontroverzných kandidátov. Jeho stranícki kolegovia vraj nič netušia. Čoraz častejšie sa spomína možný vstup do politiky obvineného policajného... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Prijme sa opozičný návrh?

Otázne však teraz je, či by bol Igor Matovič ochotný zníženie DPH pre reštaurácie vyňať z daňovo-odvodovej reformy a zaviesť ju čo najskôr, aj za cenu ustúpenia napríklad od nápadu s džbánmi vody zadarmo. 

„Návrh na zníženie DPH pre gastro sektor je súčasťou daňovo odvodovej revolúcie. O konkrétnom znení návrhov momentálne ministerstvo rokuje,“ napísalo denníku nekonkrétnu odpoveď ministerstvo.

Názor odborníka

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že dohoda medzi koalíciou a opozíciou je možná, ale skôr nereálna: „Spojiť ich to môže, ale nemusí. Predpokladám, že ich to nespojí, lebo pokiaľ by koalícia schválila opozičný návrh, tak Pellegrini by bol na koni a každému by tvrdil, že to vlastne on vymyslel.“

Dodal, že na Slovensku býva čudným zvykom, že opozičný návrh sa neschváli: „Samoľúbosť zvíťazí aj tentoraz.“ Na záver však dodal, že existuje cesta, ako sa pravidlá o predkladaní návrhov dajú obísť. Koalícia môže zníženie DPH pre gastro sektor vsunúť do iného zákona, aby parlament nerokoval o tom istom: „Tak by to išlo.“

Zdražovanie láme rekordy: Slováci už nevládzu ale Hegerova vláda zatiaľ nepohla prstom!
Zatiaľ čo naši susedia prijali rázne opatrenia, naša vláda sa len prizerá! Dokedy to ešte Slováci vydržia? Musia sa vyrovnať s rekordným zdražovaním prakticky všetkého a naša vláda nerobí nič, aby pomohla. Mnohí ľudia sú pritom už v zúfalej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.