Ego veľké, ambície ešte väčšie, ale podpora doma mizerná
15 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Europoslanec Michal Šimečka má ambíciu stať sa podpredsedom Európskeho parlamentu.

Do tejto funkcie bude kandidovať vďaka nominácii liberálnej frakcie Renew Europe (Obnovme Európu).

Čím je funkcia špecifická

Keď sa hovorí o eurokomisároch je evidentné, že v EK musí mať zastúpenie každá krajina. Funkcia podpredsedu EP však nie je žiadnou krajinou "automaticky nárokovateľná". „Najviac zaváži sila osobnosti, ale aj to, aké dohody urobili frakcie,“ hovorí pre SME europoslanec Robert Hajšel.

EP má celkove 14 podpredsedov a päť kvestorov. Nové predsedníctvo si bude EP voliť už v najbližší utorok. 

Meteorologická stanica Bratislava-letisko oslavuje storočnicu
Meteorologická stanica Bratislava-letisko oslavuje 100. výročie svojho vzniku. "V januári 1922 vznikla Letecká poveternostná stanica č. 3 na starom bratislavskom letisku vo Vajnoroch, stanica bola preto označovaná aj ako Bratislava-Vajnory, neskôr... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | TA SR/Ivan Brožík

Aktívny nováčik

V EP pôsobí po prvýkrát a aj napriek tomu je aktívny. Denník SME pripomenul, že práve on bol spravodajcom pri návrhu na nový mechanizmus ochrany právneho štátu. Ten bol namierený hlavne proti Maďarsku a Poľsku, ktorým návrh "sľuboval" odoberanie eurofondov za porušovanie princípov predstavy právneho štátu na európsky spôsob. 

Domáce zázemie

Pán europoslanec vie, prečo si buduje kariéru na európskom poli. Na konzervatívnom Slovensku jeho strane, kde by teoreticky mohol kandidovať aj na post predsedu, totiž ruže veľmi nekvitnú. Zvlášť v čase, kedy sa z EÚ stáva skostnatelý, byrokratický kolos. Alebo je to tak, že politik je v poriadku, len "hlúpy národ" treba vymeniť?

Becík: Buď sa podriadiš, alebo ťa zničíme!
Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou vyzval Slovenský tenisový zväz, reprezentanta na medzinárodnej scéne, aby sa vyjadril. Nepáči sa mu totiž, ako slovenské oficiálne autority pre šport mlčia a teda súhlasia so správaním sa austrálskych... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.