Svine sú v kurze!
12 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Len toť nedávno musel odstúpiť zo svojej funkcie štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva, kvôli neúmerným dotáciám na chov prasiat. Zdá sa, že podpora práve tohto odvetvia je na MPH v kurze - na dohľad je totiž podobný škandál.

Príjemca dotácie z kandidátky OĽaNO

Dotáciu na svine 10 tisíc eur mal dostať kandidát zo 123. miesta Augustín Polák z Bolešova, informoval dnes poslanec Hlas-SD, Robert Puci. "Z peňazí daňových poplatníkov vyplatilo OĽaNO nielen 4 500 eur na sviňu rodinnej firme straníckeho štátneho tajomníka Milana Kyseľa. Kráľovsky si z peňazí daňových poplatníkov zarobil aj 123. kandidát OĽaNO do parlamentných volieb roku 2020, Augustín Polák z Bolešova. Agrorezort mu vyplatil za vyplnenie dotazníka o chovaných sviniach 10 488 eur,“ uviedol pre Topky Puci z Hlasu a strana má aj dôkaz - zmluvu, kde sa o tejto sume reálne hovorí.

Prečo opustil "Dedo les" OĽaNO? Možné súvislosti vysvetľuje R. Huliak
Na odchod poslanca Mičovského z klubu OĽaNO reaguje aj Rudolf Huliak (Národná koalícia). Ten vo svojom videu pripomína aj širšie súvislosti tohto exministrovho kroku. Je to vypočítavec, myslí si R. Huliak a rekapituluje pôsobenie Jána Mičovského... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Viac, ako dva milióny eur

To je suma, ktorú podľa Hlasu vyplatilo ministerstvo cez Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum štyrom percentám chovateľov ošípaných. Ako sme písali aj na našich stránkach, o možnosti zapojenia sa do prieskumu vedelo len minimum chovateľov. "OĽaNO vyplatilo pochybným vzorcom, ktorý zvýhodnil „jeho ľudí“, z celkového počtu 2 953 fariem chovateľov ošípaných na Slovensku (Centrálna evidencia hospodárskych zvierat) financie len niečo cez 120 fariem, patriacich iba 86 subjektom. Relevantnosť získaných údajov je preto otázna," tvrdí strana Hlas pre Topky.

"Spieva" Mičovský?

"Vyplácanie vlastných ľudí politikmi OĽaNO z peňazí daňových poplatníkov na agrorezorte, je ukážkovým príkladom korupcie. Aktuálne vyhlásenia už bývalého agroministra i člena OĽaNO Jána Mičovského, ukazujú na ďalšie podozrenia z možných nezákonných praktík nominantov. Minister OĽaNO ospevuje politickú kultúru svojho odstupujúceho štátneho tajomníka, ktorého rodina peniaze nevrátila. Igor Matovič sa zatajuje, či priamo podpísal uvoľnenie peňazí na túto zlodejinu. A polícia pod vedením OĽaNÁckeho prezidenta Harmana jasné fakty a závažné podozrenia, podľa doteraz známych informácií, ani len nezačala vyšetrovať,“ tvrdí R. Puci.

Reakcia ministerstva

"MPRV SR pripravilo mimoriadnu podporu pre všetkých registrovaných chovateľov ošípaných na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie afrického moru ošípaných. Ministerstvo smerovalo pomoc aj k našim menším a stredným domácim farmárom s cieľom podporiť decentralizáciu chovu ošípaných. Ten je v súčasnosti koncentrovaný vo veľkochovoch zahraničných, predovšetkým dánskych firiem, čo predstavuje pri šírení afrického moru vysoké riziko," hovorí ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Chcete zvrátiť svojvôľu Naďa and company? Píšte poslancom, takto!
"Vláda práve schválila návrh obrannej dohody s Američanmi. Dohoda ide do parlamentu a náš odpor vstupuje do ďalšej fázy. Teraz musíme zatlačiť na poslancov NR SR." Píše na stránke predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov. Čo chcú... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.